У Києві представили річну доповідь про права людини в Україні

Дата: 11 Грудня 2014
A+ A- Підписатися

У День прав людини 10 грудня Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) представила громадськості річну доповідь “Права людини в Україні – 2014”.

Ця доповідь використовується національними і міжнародними організаціями для оцінки загального стану прав людини в Україні. Вона оприлюднюється щорічно, починаючи з 2004 року. До підготовки доповіді долучились понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України.

Цьогоріч правозахисники жалкують, що агресія Росії щодо України відтіснили проблеми прав людини на другий план. Але конфлікт з Росією не застраховує Україну від негативних наслідків від порушення прав людини, переконані експерти.

Голова правління УГСПЛ Микола Козирєв переконаний, що Україна живе в перехідному періоді і головним у реформах мають бути права людини. 

“Україна живе в перехідному періоді від олігархічного режиму до вільної України. Саме ці історичні координати задані Майданом. Майдан був буржуазно-демократичною революцією. У цій системі координат потрібно розглядати роль права, яка грає важливу роль в трансформації України. Україна має пережити цей етап великої трансформації. Коли ми зараз говоримо про реформи в Україні, то в основі цих реформ має лягти право як інструмент регулювання суспільних відносин, як обмежувач дій влади і як інструмент захисту свобод людини та її достоїнства”, – наголосив Микола Козирєв. 

Щодо розслідування масових вбивств на Євромайдані адвокат Харківської правозахисної групи Анна Литвин каже, що все зайшло у глухий кут: “Несвоєчасно затримали підозрюваних у найстрашніших злочинах. Усього ми знаємо про трьох співробітників “Беркуту”. Що ми будемо робити в суді, – ми не знаємо. Ми як адвокати зі сторони потерпілих розуміємо, що слідство зайшло у глухий кут”.

Водночас в Україні вимальовується тенденція боротьби із сепаратистськими мітингами, зауважив Максим Середа із Центру політико-правових реформ. Незважаючи на те, що судових заборон акцій протесту, за словами експерта, зменшилась.

Також правозахисники відзначили, що в Україні цього року загострились проблеми із бідністю. Держава виявилась не готовою прийняти нові виклики. Уряд «заморозив» розміри мінімальних стандартів, що при зростанні цін призвело до подальшого зубожіння населення. Крім того, продовжується поглиблення різниці в доходах багатих і бідних людей. 

2014 рік також відзначився значними проблемами із соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб, а також військовослужбовців та інших осіб, задіяних в АТО. Експерти наголошують, в законодавстві відсутні суттєві зміни, що вплинули б на стан соціального забезпечення. 

Фото Миколи Мирного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter