У Києві поліція відмовилась реєструвати заяву про злочин, де фігурує прокурор Генпрокуратури

Дата: 10 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Дарницьке райупрвління поліції Києва відмовилось реєструвати в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР) заяву незалежної журналістки Олени Талаєвої про злочин, у якій фігурує прокурор Генпрокуратури Ігор Біда.

Про це на судовому засіданні в Дарницькому райсуді заявив адвокат журналістки Віктор Колбанцев, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Провівши журналістське розслідування по справі засудженого на довічне ув’язнення Ігоря Вовкодава, Олена Талаєва дійшла висновку, що Ігор Біда, який нині працює в Генпрокуратурі, сфальшував кримінальну справу. Вона написала заяву про злочин.

“Невнесення відомостей в ЄРДР говорить про повну бездіяльність правоохоронних органів. Я прошу суд задовільнити скаргу і зобов’язати внести її заяву в ЄРДР, а також зобов’язати провести розслідування”, – заявив адвокат.

Як повідомлялось раніше Ігоря Вовкодава у 2000 році звинуватили в організації вбивства двох людей. Також разом з ним за вбивство власників квартири на довічне ув’язнення засудили ще двох його знайомих.

Правозахисники сумніваються у законності вироку суду. Суд не досліджував останки вбитого, бо на експертизу, яку проводили двічі – на досудовому слідстві й на суді, – слідчий прокуратури Києва надав два різні черепи, які не могли належати одній людині.

Правозахисники також наголошували, що Ігоря Вовкодава катували, зокрема, били по п’ятах, і він до останнього не знав, що йому інкримінують.

На судовому засіданні в Дарницькому райсуді Олена Талаєва вказала на відсутність підпису посадовця, який прийняв явку з повинною Ігоря Вовкодава.

“Явка з повинною (том 2 справи 116118) не відповідає нормам статтей 96, 95 КПК України. Бо там немає підпису особи, яка прийняла цю явку. Там відсутня також дата написання цього документу. Ми знаємо, що Вовкодав скаржився на тортури з метою вибивання явки з повинною, і це встановлено експертним висновком, який є у матеріалах справи”, – зазначила вона.

Вона також наголосила, що перші слідчі дії над Ігорем Вовкодавом відбувались без адвоката. Зокрема захисник не був присутній на допиті 11 грудня 1999 року, а також на відтворенні подій.

“Тому що на той момент Вовкодаву не висунули обвинувачення у вбивстві людини. Слідчий умисно висунув йому звинувачення в недонесенні про злочин. Під виглядом недонесення він його допитував і аж через півроку проведення слідчих дій висунув обвинувачення в участі вбивства, де обов’язково має бути адвокат”, – пояснила Олена Талаєва судді Сергію Пойді.

Журналістка також заявила, що слідчий підтасував мотив вбивства Б.

“В томі справи 115150 є довідка з БТІ, що пан Б. не є власником квартири, яку начебто Вовкодав хотів забрати через вбивство. Пан Б. навіть не є співвласником. Квартира на той момент належала його сину і вже була один раз перепродана. Син, до речі, після суду також зник, а квартира була переоформелна. Вовкодав на той час вже два роки сидів у в’язниці”, – пояснила вона.

Журналістка також вказала на підроблення протоколу відтворення подій.

“Слідчий ганебно підтасовує факти, кажучи на біле чорне. Він вивозить Зінченка й Вовкодава на місце, де вони висадили з машини пана Б. Свідки захисту свідчили, що Б. вийшов з машини, він переговорив з Вовкодавом і Зінченко і пішов собі пішки. Його після цього бачили живим ще 21 день”, – розповіла Олена Талаєва.

Під час судового засідання Олена Талаєва сказала, що позбавлений парламентом звання президента Віктор Янукович надав у 2014 році слідчому Ігорю Біді звання заслуженого юриста України.

“Чомусь Генпрокуратура досі його не люструвала?”, – сказала вона.

Прокурор міської прокуратури №2 Світлана Москаленко не вбачає бездіяльності службових осіб Дарницького райупрвління поліції Києва. Вона пояснила суду, що через відсутність слідчих Державного бюро розслідувань слідство має провадати органи прокуратури.

“Під час досудового розслідування кримінальної справи №63-1234, а саме щодо обвинувачення Вовкодава та інших осіб, було вчинено порушення саме слідчими на той момент прокуратури Харківського району. Оскільки оскаржуються дії працівників прокуратури, у зв’язку непорушенням вимог підслідності це звернення було направлення до начальника слідчого управління прокуратури Києва”, – заявила вона. При цьому вона зауважила, що не має інформації про результати розгляду заяви про злочин.

“КПК не дає можливості перевіряти заяву до внесення відомостей в ЄРДР. Заявник може звернутись як до прокуратури, так і до поліції. Якби він вніс відомості і в межах порушеного провадження переслав до прокуратури, я б не зверталась до суду”, – зауважує Олена Талаєва.

Суд ухвалив витребувати інформацію у прокуратури Києва про результати розгляду заяви журналістки.

Наступне судове засідання відбудеться 13 липня о 10.00 за адресою: вулиця Кошиця, 5-А, суддя – Сергій Пойда. Номер справи: 753/11569/16-к.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter