“Це копійки”: у Києві переселенці вимагали від Кабміну збільшити фінансування програми “Доступне житло”

Дата: 15 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

У Києві 14 лютого переселенці вийшли на акцію з вимогою реалізувати їхнє право на житло.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

У петиції, яку підписала приблизно тисяча людей і яку активісти передали чиновнику, міститься вимога про внесення змін до бюджету на 2018 рік. Переселенці зауважують, що на програму “Доступне житло” (фінансування державою 50 відсотків вартості житла) для переселенців на всю Україну виділили 100 мільйонів гривень. На думку учасників акції, це – копійки, оскільки сотні тисяч людей потребують житла.

Також автори петиції закликають Кабінет Міністрів привести свою постанову №140 у відповідність до закону України № 1954, який передбачає для переселенців і учасників АТО не лише компенсацію 50 відсотків на придбання житла, а й кредитування під сім відсотків річних із 10 відсотками першим внеском.

“Середа – день засідання Кабінету міністрів, до того ж день Святого Валентина, і ми прийшли зізнатися міністрам в любові! Переселенці сподіваються, що Міністерство регіонального розвитку представить своє бачення, щоб ВПО і ветерани АТО мали можливість отримувати іпотечне кредитування. Зараз переселенцям і ветеранам АТО недоступне пільгове кредитування. Люди можуть узяти кредит у кращому випадку під 19 відсотків річних. Для більшості – це неприйнятно”, – заявила лідерка громадської організації переселенців “Мій дім.юа” Юлія Дрюк-Ільяшенко.

Учасники акції розповіли, що змінювали за три роки по п’ять-сім місць проживання,а їхні діти постійно переходять в інші дитсадки та школи. Також переселенці вимагали від уряду звітувати, на що були витрачені гроші, надані міжнародними організаціями.

За даними Мінсоцполітики, станом на 15 січня 2018 року, на обліку перебувають майже 1,5 мільйона переселенців з Донбасу та Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter