У Києві нагородили школярів за найкраще есе про права людини

Дата: 18 Січня 2018
A+ A- Підписатися

19 січня в Офісі Омбудсмана у Києві відзначили переможців Всеукраїнського конкурсу учнівських есе “Права людини крізь призму сучасності” та конкурсу навчально-методичних розробок з прав людини.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

Цьогоріч учні 9–11 класів з різних куточків України надіслали 689 робіт. Окрім цього, організатори конкурсу отримали 112 методичних розробок. Вони зізнаються, що не просто було обрати призерів.

Олександра Козорог, голова оргкомітету вказує на збільшення кількості учасників конкурсу у порівнянні з минулими роками. 

“Дуже велика кількість робіт прийшла із сіл. А це означає, що тема прав людини до них дійшла, і вони думають та говорять про це. Збільшилась кількість робіт із Донеччини та Луганщини”, — коментує вона.  

За словами Сергія Бурова, координатора Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини”, цей конкурс — не лише просвітницька робота, а й моніторинг. 

“Читаючи роботи, ми спостерігаємо, наскільки змінюються погляди у школі, наскільки ми поступово виростаємо у розумінні, що таке права людини”, — коментує правозахисник. 

До оцінювання учнівських робіт долучилась й Amnesty International в Україні. Координатор освітніх програм цієї організації Володимир Селіваненко тішиться, що учасникам конкурсу не потрібні закони чи спеціальні навчальні програми, аби сформувати внутрішній запит на права людини. У них вже є така зацікавленість, каже він. 

Володимир Селіваненко

Володимир Селіваненко зізнався, що заздрить учасникам конкурсу. 

“Якби я у вашому віці почав робити те, що зараз робите ви, то я б мав би багато здобутків. Ви вже у вашому віці робите те, що роблять мої колеги-правозахисники тут”, — звернувся до учнів представник Amnesty International в Україні. Він закликає учасників конкурсу не зупинятись на досягнутому.  

Представник журі Олексій Біда зізнається, що його зачіпали ті роботи, у яких учні відчули, що таке права людини. 

“Важливо не лише знати Декларацію про права людини, закони, а й відчувати права людини та обурюватись, коли їх порушують”, — коментує він. 

“Зараз молоде покоління не лише знає права людини, а й відчуває їх. Для мене це показник того, що я недаремно живу у цій країні, що країна розвивається”, — додав правозахисник. 

Комісія оприлюднила такі результати конкурсу серед учнівських есе: 

І місце:

Альона Аверіна (Марганецька спеціалізована загальноосвітня школа № 9, м. Марганець, Дніпропетровська область);

Вчитель-консультант: Вероніка Артурівна Сандт.

ІІ місце:

Олена Холодян (Теребовлянське вище училище культури, м. Теребовля, Тернопільська область);

Вчитель-консультант: Ярослава Степанівна Мигаль.

Анастасія Штепка (Дніпропетровський навчально-виховний комплекс – техніко-економічний ліцей № 61, м. Дніпро, Дніпропетровська область);

Вчитель-консультант: Юрій Іванович Буланов.

ІІІ місце:

Ксенія Ніколаєнко (Бердянська гімназія № 3 “Сузір’я”, м. Бердянськ, Запорізька область);

Вчитель-консультант: Людмила Володимирівна Сидоренко. 

Інна Алімкіна (Розівська загальноосвітня школа, с. Розівка, Запорізька область, Якимівський район);

Вчитель-консультант: Тетяна Вікторівна Кизим. 

Діана Сайкевич (Львівська загальноосвітня школа №75, м.Львів, Львівська область). 

Окрім цього, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відзначила окремі дві учнівські роботи. Вона помітила есе “Право на доступ до Інтернету: необхідність чи забаганка? Юлії Босюк із селища Троїцьке, що на Луганщині та “Я маю право на права!” Анастасії Бойченко із Сум. 

Представник Союзу юристів України Олександр Клименко пообіцяв, що найкращі роботи конкурсу оприлюднять в газеті “Юридичний вісник України”. 

Окрім цього, конкурсна комісія відзначила такі навчально-методичні розробки.

І місце:

Ольга Андріяшко (Міський центр дитячої та юнацької творчості, м.Івано-Франківськ, Івано-Франківська область); 

ІІ місце:

Надія Єфімцева (Золотівська загальноосвітня школа № 5, м.Золоте, Луганська область, Попасняський район);

Ганна та Віктор Гінкули (М-Погорілівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат, с. Мішково-Погорілове, Вітовський район, Миколаївська область);

ІІІ місце:

Ася Уланова (Загальноосвітня школа №16, м.Торецьк Донецька область);

Сергій Федорченко (Малківська ЗОШ, с. Малківка, Прилуцький район, Чернігівська область). 

Сергій Буров тішиться, що у методичних розробках часто вчителі пишуть про норми міжнародного гуманітарного права. Цього не було три роки тому. 

Сергій Буров

Він вважає, що вчителі-практики мають писати свої методичні матеріали через подібні конкурси. При цьому правозахисник згадав американського психолога Еліота Аронсона.

“Коли у США ухвалили закони, які забороняли расову сегрегацію, то, наприклад, діти з різним кольором шкіри все одно не хотіли сідати поряд і співпрацювати. Тоді міністерство освіти США оголосило конкурс методичних розробок. Еліот Аронсон був одним із його переможцем. Він придумав метод “Jigsaw” (ажурна пилка — ред.), коли учні постійно “змішуються”, граючи різні ролі, виконуючи серйозні завдання та досягаючи результатів”, — розповідає Сергій Буров. 

Учням та вчителям провели екскурсію Офісом Уповноваженої Верховної Ради з прав людини з тим, щоб гості уявляли, чим займається український Омбудсман. 

Конкурс тривав з березень по грудень 2017 року. Його організували Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в межах Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини”.

З іншими уривками учнівських есе можна також ознайомитись у матеріалі “Вибір за нами”: Що думають українські учні про права людини”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter