У Києві активісти пікетували посольство РФ через бомбардування Алеппо

Дата: 15 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

У Києві біля посольства Російської Федерації пройшла акція протесту проти злочинів Росії у сирійському Алеппо.

Під будівлею на Повітрофлотському проспекті зібралось близько сотні активістів, повідомляють представники Центру інформації про права людини, які також брали участь в акції. 

Мітингувальники звертаються до російської влади із закликом припинити бомбардування, застосування забороненої хімічної зброї та іншої зброї масового ураження, позасудові страти та катування в Алеппо. А також припинити облогу непідконтрольних уряду районів Алеппо та інших міст на території Сирії.

У ході акції учасники заклеїли паркан посольства постерами та фотографіями сирійських дітей, поранених у ході бомбардування Алеппо.

“Російська Федерація та урядові війська Сирії зобов’язані негайно припинити обстріли та сприяти організації коридору, забезпеченого ООН, для безпечного вивезення населення із контрольованих урядовими силами територій та тих, які не контролюються урядом, зокрема, сто тисяч людей із непідконтрольних урядовим військам районів Алеппо”, – цитує вимоги учасників акції одна з ініціаторок мітингу голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Також висунуто 6 вимог до міжнародних організацій та урядів держав. Основна їх суть в солідарності та підтримці сирійського народу, а також в засудженні політики сирійського президента Башара Асада і Російської Федерації, а також вимога введення додаткових санкцій проти РФ.

“ЄС та США мусять запровадити санкції проти Російської Федерації за вчинені нею міжнародні злочини в Сирії, жертвами яких стали тисячі цивільних осіб, серед яких жінки та діти”, – пише Матвійчук.

Вона також закликає усі сторони збройного конфлікту на території Сирії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права, зокрема, щодо захисту цивільного населення та гуманного ставлення до осіб, які склали зброю.

Нагадаємо, 13 грудня в Офісі ООН з прав людини заявили про те, що сирійські урядові сили вбили щонайменше 82 мирних жителя, коли увійшли в останні райони східного Алеппо, що контролювалися сирійською опозицією.

За інформацією ООН, 11 жінок та 13 дітей були серед тих, кого розстріляли у чотирьох кварталах східного Алеппо.

Місцеві медіа також поширювали інформацію про те, що цивільних людей виставляли у лінію та розстрілювали у масових стратах. Так, видання Aleppo24, яке позиціонує себе як незалежне джерело новин, стверджує, що був принаймні один випадок, коли дітей спалили заживо.

Армія Асада майже захопила Алеппо, який був центром збройного конфлікту протягом 4 років. Однак тепер близько 100 тисяч людей бояться, що стануть жертвами репресій очільника Сирії.

14 грудня сирійські повстанці заявили про укладення угоди з режимом Асада щодо евакуації цивільного населення зі східного Алеппо. Евакуація мала початися вранці 14 грудня, але сили сирійського режиму поновили обстріли контрольованих повстанцями районів східного Алеппо.

Пізніше цього дня в РФ заявили, що сирійська урядова армія продовжила операцію зі звільнення східного Алеппо, оскільки сирійська опозиція на сході Алеппо порушила домовленості про їх виведення з міста та відновила бойові дії вранці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter