У Казахстані судять журналістів “Радіо свобода” та “Нового времени”

Дата: 02 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

У Казахстані судять кореспондентів “Радіо Свобода” Санію Тойкен і телеканалу “Настоящее время” Світлану Глушкову. 

Про це повідомляє ІМІ з посиланням на “Радіо Свобода”. 

Світлана Гшукова та Санія Тойкен

1 квітня відбулося слухання справи кореспондентки телеканалу “Настоящее время” Світлани Глушкової, яку звинувачують у нападі на жінку, яка заважала їй висвітлювати затримання арештів протестувальників у столиці Казахстану 22 березня, що виступали проти перейменування Астани. Адвокат Глушкової оголосив відвід судді, а тому засідання перенесли на 2 квітня. Захисник заявив про процедурні порушення у справі і додав, що матеріали провадження не передали до суду

У справі Санії Тойкен, яку затримали ще на початку березня в місті Жанаозені, де відбувалися масові мітинги, суд міста Актау почав і відклав розгляд апеляції журналістки. Вона подавала апеляцію на постанову адміністративного суду Жанаозена про накладення на неї штрафу. 

Журналісти “Радо Свобода” додають, що влада Казахстану в останні кілька років зробила жорсткішими правила роботи незалежних журналістів у країні. Було полегшено блокування сайтів із “небажаним” для влади контентом: під заборону, зокрема, потрапив один з найвідоміших у Казахстані незалежних порталів ratel.kz.

“Був припинений вихід казахстанської версії Forbes, де журналісти розповідали про незаконний бізнес казахстанських чиновників. У Казахстані були заарештовані колишній голова Спілки журналістів і його сина: їх звинуватили в розкраданні державних коштів. Також влада країни має намір змінити правила акредитації ЗМІ на заходи, полегшивши відкликання акредитації, якщо журналіст буде ставити незручні запитання спікерам”, – перелічують вони лише деякі обмеження свободи слова в Казахстані.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter