У Казахстані на зйомках ток-шоу знущались з трансґендерної жінки

Дата: 29 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

В Астані на зйомках ток-шоу телеканалу “Євразія” один із гостей почав знущатись з трансґендерної жінки, яку також запросили як гостю.

Про це повідомляє видання Today.kz.

Один із гостей підійшов до дівчини та почав смикати її за волосся, запитуючи, чи воно справжнє. Коли вона спробувала відійти, він штовхнув її. Ведучий ніяк не спробував захистити дівчину. Вона пішла зі студії до закінчення запису, викликала поліцію й збирається судитися з телеканалом.

Запис фрагменту передачі з’явився в соцмережах. Частина коментаторів вважає, що трансгендерам не місце в казахстанському суспільстві, інші стверджують, що канал застосував насильство до гості. Канал ситуацію не коментує.

Активістка та співзасновниця казахстанської феміністської ініціативи “Фемініта” Жанар Секербаєва вважає, що ця ситуація добре характеризує ставлення казахстанського суспільства до ЛГБТ загалом.

“Випадки гомофобії, трансфобії, поширення мови ненависті стали поширеними в Казахстані, й це заохочують такі мас-медіа, які запрошують представників спільноти та ніяк не відповідають за їхню безпеку. Від імені нашої команди я хотіла б сказати, що ми обурені непрофесійністю журналістів та висловлюємо співчуття постраждалій. Цю ситуацію ми спробуємо відобразити в черговій альтернативній доповіді щодо Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації жінок, за якою держава звітуватиме в 2018 році”, – зауважила вона у коментарі для Центру інформації про права людини.

У такій альтернативній доповіді, опублікованій у 2016 році, зокрема, йдеться, що через нетерпимість поліції, медичного персоналу, спеціалістів та інших посадовців трансґендери в Казахстані не можуть розраховувати на притулок чи інші сервіси, а також часто не можуть знайти роботу через складнощі з юридичним визнанням своєї ґендерної ідентичності.

Так, за нинішнім законодавством, у Казахстані трансґендери можуть змінити ім’я, прізвище та по-батькові згідно з обраним ґендером тільки після хірургічної корекції статі. “Необхідність постійно розкривати свою трансґендерність у трансфобному суспільстві призвела до постійного стресу та неможливості соціалізації”, – йдеться в доповіді текст якої переданий Центру інформації про права людини.

Нагадаємо, в Україні також діє норма, яка унеможливлює юридичну зміну статі без хірургічного втручання.

Раніше МОЗ України в рамках реформи системи охорони здоров’я оприлюднило для громадського обговорення проект медичної форми документів для вільного вибору громадянами сімейного лікаря, де можна не зазначати свій ґендер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter