У камерах деяких засуджених у Райківецькій виправній колонії немає скла у вікнах

Дата: 11 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

У Райківецькій виправній колонії (№ 78) у Хмельницькій області в окремих камерах, у яких утримувалися в’язні, у віконних рамах не було скла, що є небезпечним для здоров’я людини, особливо в осінньо-зимовий період.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму, повідомляють у прес-службі Омбудсмана.

За словами ув’язнених, опалення таких камер здійснюється лише одну годину на добу. Відсутні тут також бачки з питною водою. Окрім того, у штрафних приміщеннях, які розташовані у напівпідвалі, через невеликий розмір і надмірну заґратованість вікон бракує свіжого повітря.

Монітори засвідчили, що більшість відвіданих житлових приміщень колонії потребують ремонту та модернізації, природнє та штучне освітлення в них є недостатнім, обладнання санвузлів не забезпечує зручності їх використання та є застарілим. В установі недотримані норми житлової площі для засуджених у житлових приміщеннях та деяких камерах дисциплінарного ізолятора.

Під час спілкування в’язні скаржилися на відсутність проведення з ними будь-якої правороз’яснювальної роботи. Вони не поінформовані про органи, до яких можливо звернутися для оскарження рішень та дій працівників установи. Мали місце численні скарги на низькій рівень заробітної платні, а також відсутність інформації про розмір нарахованого їм заробітку та здійснених відрахувань.

Моніторингова група звернула увагу на шкідливі умови праці на виробничій ділянці з перероблення вторинної сировини. Засоби індивідуального захисту засуджених були неналежної якості, брудними чи непридатними для використання (респіратори, пов’язки, рукавиці, окуляри).

Водночас монітори відзначили належну організацію роботи медичної частини. Установа забезпечена основними необхідними групами лікарських засобів. Облікова медична документація ведеться охайно, за встановленими зразками. Санітарно-гігієнічний стан приміщень медичної частини задовільний. Однак під час візиту посада лікаря-рентгенолога залишалася неукомплектованою, у вказаній частині не було електрокардіографа, у приміщеннях температура повітря становила лише 12 градусів тепла.

Особливе занепокоєння під час візиту викликало те, що при конфіденційному спілкуванні засуджені наголошували на можливі репресії з боку адміністрації установи до осіб, які спілкувалися із учасниками моніторингу.

За результатами моніторингового візиту звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Міністерства юстиції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter