У Єгипті ухвалили закон, який дозволяє блокувати сайти, що “загрожують національній безпеці”

Дата: 21 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі підписав закон, що дозволяє блокувати сайти та карати їх відвідувачів та авторів.

Про це повідомляє видання Media Sapiens з посиланням на ВВС.

Законодавство про “кіберзлочинність” передбачає блокування сайтів, якщо вони становлять загрозу національній безпеці або економіці. Будь-хто, кого визнали винним у керуванні або відвідуванні таких сайтів, може бути оштрафований або засуджений до ув’язнення. Влада заявляє, що нове законодавство необхідне для подолання нестабільності й тероризму.

Водночас правозахисні організації звинувачують уряд в утиску політичних опонентів у країні. Каїрська асоціація свободи думки та висловлювань заявила, що до підписання нового закону в Єгипті вже було заблоковано більше 500 сайтів.

Минулого місяця парламент ухвалив інший законопроект, який пропонує ставити під нагляд профілі в соцмережах, які мають більше п’яти тисяч підписників. Однак він ще не був підписаний президентом.

Кореспонденти BBC розповіли, що із забороною вуличних протестів у Єгипті, інтернет став одним з останніх майданчиків, де єгиптяни можуть висловлювати незгоду з владою.

Міжнародна організація Human Rights Watch минулого місяця звернула увагу на те, що єгипетський уряд все частіше став використовувати антитерористичні та надзвичайні закони для переслідування журналістів, активістів та опонентів через критику.

Нещодавно під арештом опинилися відомий блогер та правозахисник Ваель Аббас, політична активістка та дружина голови єгипетської комісії з прав і свобод Амал Фаті, комік Шеді Абу Заід.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter