В інтернаті під Києвом дітям не дають молока та м’яса

Дата: 30 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У Васильківській спеціальній загальноосвітньої школі-інтернаті (Київська область) у меню харчування дітей відсутні молоко та м’ясо.

Це з’ясували представник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму секретаріату омбудсмена Олена Прашко і громадський монітор Сергій Перникоза під час відвідування інтернату, повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Як засвідчили монітори, вихованці перебувають на державному забезпеченні, навчаються за спеціальними програмами Міністерства освіти. На високому рівні в закладі організована робота практичного психолога та робота з корекції усного та письмово мовлення.

Однак харчування дітей організовано не належним чином. У день візиту дітям запропоновано чотириразове харчування, але в меню були відсутні молочні та м’ясні продукти. На сніданок дітям приготували кашу, на обід – борщ на воді, на вечерю – ліниві голубці, без м’яса. Серед технологічних карток приготування страв відсутній рецепт цієї страви, що свідчить про порушення технології приготування страв для дітей.

Керівництво закладу пояснює відсутність необхідних для дітей продуктів харчування затримкою із наданням школі кошторису та необхідністю проведення тендерів за новою для них системою закупівель “Прозорро”. Вказане, на думку моніторингової групи, в жодному разі не виправдовує порушення права дітей на якісне харчування. Слід додати, що керівнику закладу невідомо, коли нарешті буде визначений переможець торговельних торгів і до закладу буде поставлено м’ясо.

Вразила групу і відсутність у закладі гарячої води. Враховуючи те, що, за словами керівника, щодня на ночівлю залишаються 80-90 дітей, це є також порушенням права дітей на належні умови проживання. Діти перед сном миються у тазах, воду гріють вихователі. Як зазначає працівник лазні, діти щодня можуть митися в душі у лазні, однак підтвердження цьому монітори не знайшли.

Ще одне серйозне порушення стосується проведення поглиблених медичних оглядів дітей. У минулому навчальному році замість 2 медичних оглядів відбувся лише один, під час якого дітей оглянули лише 4 лікарі. Лікар-педіатр закладу пояснює таке становище відсутністю в районі потрібних лікарів, водночас, керівництво жодного разу письмово не зверталося до Департаменту охорони здоров’я щодо вирішення цієї проблеми.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини до Київської обласної державної адміністрації та Міністерства освіти і науки України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter