У фракції Порошенка хочуть часткової декриміналізації дисциплінарних проступків ув’язнених

Дата: 08 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

У фракції “Блок Петра Порошенка” виступають за часткову декриміналізацію ст. 391 Кримінального кодексу, через яку ув’язнені отримують нові терміни за дисциплінарні проступки. 

Про це йдеться у відповіді фракції на інформаційний запит Центру прав людини ZMINA.

Заступник голови фракції Андрій Павелко повідомляє, що у фракції обізнані проблемою зловживань з боку адміністрацій установ виконання покарань через статтю 391 КК України та про практики необґрунтованої кримінальної репресії засуджених. Народні депутати також сумніваються в доцільності призначення покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років за проступки. Однак вони вважають, що механічне вилучення статті 391 КК може сприяти скоєнню засудженими особами інших злочинів, зокрема групових, що погіршить загальну криміногенну ситуацію в цих установах. 

“Непокора адміністрації виправних установ виникає тоді, коли, на думку засуджених, вона порушує їх права або незаконними діями позбавляє деяких благ. Відповідні порушення прав засуджених можуть бути як справжніми, так і надуманими. В останньому випадку посиланнями на такі порушення нерідко маскуються спроби лідерів засуджених взяти фактичне керівництво в свої руки. Відсутність кримінально-правових норм, спрямованих на протидію таким спробам, може істотно ускладнити роботу установи виконання покарання”, – йдеться у відповіді заступника голови фракції. 

У фракції вважають, що цю кримінальну статтю варто вдосконалити. 

“Можливою є також часткова декриміналізація тієї частини передбачених нею діянь, які об’єктивно не становлять значної суспільної небезпеки і не повинні визнаватися злочинами”, – пропонують у фракції. 

 

Нагадаємо, раніше українські правозахисники різко розкритикували існування в Кримінальному кодексі ст. 391. Харківська правозахисна група та “Реанімаційний пакет реформ” наголошують на непропорційності покарання, яке може призвести до негативних рішень Європейського суду з прав людини проти України. Вони закликали народних депутатів проголосувати законопроект №9228, який має виправити недолік законодавства. 

За словами авторів законопроекту, документ має на меті припинити масові зловживання з боку адміністрацій в’язниць і практики необґрунтованої кримінальної репресії засуджених, а також погодити роботу національної пенітенціарної системи зі стандартами Ради Європи й вимогами демократичного співтовариства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три роки тюрми за неприбрану кімнату, або Чому потрібно скасувати ст. 391 Кримінального кодексу? (інфографіка) 

Генеральна прокуратура України не підтримала законопроекту. У відомстві вважають, що декриміналізація злісної непокори адміністрації в’язниць призведе до повної дестабілізації там правопорядку. Міністерство внутрішніх справ вважає, що питання декриміналізації статті потребує вивчення за участю фахівців усіх зацікавлених державних органів і представників Верховного Суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter