У Донецьку та Луганську функціонують 8 катівень

Дата: 23 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Службі безпеки України інформують, що на непідконтрольній території Донбасу діє кілька катівень: у Донецьку – шість і в Луганську – дві.

Відповідні дані із зазначенням адрес оприлюднено на сторінці СБУ у Facebook.

При цьому деякі катівні розташовані в СІЗО та колишньому приміщенні СБУ.

Як відомо, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань 25 травня призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено в декількох районах країни у доступі до місць, де, за їх підозрою, працівники Служби Безпеки України незаконно позбавляють людей волі.

В ООН також заявляють, що організація неодноразово отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена така практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім’ями та доступу до адвоката.

Після цього керівництво СБУ неодноразово заперечувало існування таємних місць тримання у своїх управліннях.

29 серпня була опублікована доповідь правозахисників Amnesty International і Human Rights Watch, в якій повідомляється, що з “таємної тюрми” Служби безпеки України у Харкові звільнені 13 осіб. У доповіді також наводяться свідчення кількох з цих людей.

12 вересня СБУ заявила, що під час повторного, вересневого, візиту до України підкомітету ООН з попередження катувань делегація отримала безперешкодний і негайний доступ до усіх приміщень СБУ в різних регіонах країни, а також ознайомилася з документацією щодо роботи з особами, з якими проводяться процесуальні дії.

Також під час наради співробітники СБУ передали делегації оновлені списки українських громадян, які незаконно утримуються на окупованих територіях, вважаються зниклими безвісти.

Крім того, були передані свідчення звільнених людей, які піддавалися тортурам і насильно утримувалися на тимчасово непідконтрольній Україні території.

За інформацією СБУ, глава делегації Малкольм Еванс зазначив, що доступ до неконтрольованих українською владою територій залишається проблемою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter