У Донецькій області лейтенант побив підлеглих – правозахисники

Дата: 18 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Лейтенант досі не поніс покарання, побитому військовому не надавали медичну допомогу.

Як розповіла Центру інформації про права людини юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Рассомахіна, вона займається питаннями нарахування соціальних виплат та соцзабезпечення, і спочатку до неї звернулася дружина військовослужбовця саме з цього питання.

Але пізніше з’ясувалося, що Олександр, військовослужбовець 2-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади, який крім того є переселенцем, проходив службу в селі Гранітне Донецької області, і в його частині є лейтенант, який чинить тиск на військовослужбовців, б’є і принижує.

10 вересня зі мною зв’язалася дружина Олександра і розповіла, що цей лейтенант найжорстокішим чином його побив. Як з’ясувалося згодом, Олександр отримав струс мозку, забій голови і у нього повністю роздроблено перенісся“, – розповідає юрист.

Після цього Олександра та ще кількох військових замкнули в свинарнику, де вони перебували близько доби. Коли дружина почала дзвонити на “гарячі лінії” Міноборони, в частину приїхала комісія міністерства, але замкнених військових представникам комісії не показали.

Потім Олександра вивезли у Волноваху, у внутрішню службу правопорядку, де тримали ще 2-3 дні без медичної допомоги.

Набряк обличчя був такий, що йому було важко дихати, не те що їсти і пити“, – говорить Ганна Рассомахіна.

У цей час до нього приходили військові, брали у нього свідчення з приводу того, що сталося, і чинили тиск.

Зокрема, йому говорили, що ті солдати в частині, які бачили його побиття, відмовляться від своїх свідчень, і йому взагалі немає сенсу намагатися чогось домогтися“, – говорить юрист.

Звернення правозахисників у прокуратуру, Міноборони та інші інстанції результату не дали, весь цей час військовослужбовець перебував у важкому стані без медичної допомоги. Тільки через тиждень його перевели в санчастину, де він пробув ще добу. Там йому лише поставили крапельницю і навіть не зробили рентген.

У санчастину до нього приходив майор, який змушував відмовитися від раніше даних свідчень, і коли Олександр не підписав відмову, він скасував його відправлення до шпиталю. Більше того, людині з такими ушкодженнями він говорив, що той наступного дня повернеться до частини“, – розповідає Ганна Рассомахіна.

Тільки ще через добу, коли юрист під запис ще раз розповіла на “гарячій лінії” Міноборони про цю ситуацію, до Олександра прийшли лікарі і почали повноцінне лікування.

Однак лейтенант досі не затриманий, військових в частині залякують, забороняють дзвонити Олександру і розповідати про те, як порушували їхні права. Розслідування просувається повільно, зараз правозахисники шукають безкоштовного адвоката, який зможе зайнятися цією справою. Юрист відзначає, що це важливо не тільки для Олександра і його дружини – тему дідівщини в армії потрібно піднімати у медіапросторі та винести на загальне обговорення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter