У ДБР можуть відсторонити громадськість від відбору кадрів – Мустафа Найєм

Дата: 10 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У Державному бюро розслідувань можуть відсторонити громадськість від процесу відбору кадрів.

Про це у своєму Facebook повідомив народний депутат Мустафа Найєм з посиланням на оприлюднені Кабінетом міністрів документи.

“Щойно Кабінет міністрів оприлюднив Типовий порядок призначення на посади у ДБР, згідно якому працівників ДБР відбиратиме конкурсна комісія, яка формується рішенням голови ДБР з представників органу Бюро та інших державних органів. Залучення представників громадських об’єднань та членів Ради громадського контролю ДБР не є обов’язковим”, – написав нардеп.

Відповідно до оприлюдненого порядку призначення на посади, ДБР може стати єдиним новосформованим правоохоронним органом, “керівництво якого теоретично допускає відсторонення громадськості від процедури відбору кадрів”, – зазначив Найєм.

Крім того, він зауважив, що виникають питання щодо Ради громадського контролю ДБР, положення якого також оприлюднили на сайті уряду. “Згідно з документом, склад Ради визначатиметься не відкритим веріфікованим інтернет-голосуванням, як це відбувалось, наприклад при формуванні РГК НАБУ, а рейтинговим голосуванням усіх, хто захоче брати участь у Установчих зборах”, – повідомив нардеп.

“Такий порядок утворення РГК створює дуже великий ризик, що левову частину учасників установчих зборів складатимуть представники фейкових або кишенькових громадських об’єднань, які можуть використовуватись як політичними силами, так і керівництвом самого Бюро”, – вважає Найєм.

16 листопада спеціальна комісія обрала директором Державного бюро розслідування Романа Трубу. Згідно з законом, Бюро має розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter