У Чернівецькому університеті студентів змушують підписувати декларацію з “правильним” лікарем – ЗМІ

Дата: 18 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

У будівлі Чернівецького національного університету з’явилися оголошення із вимогою до студентів підписати договір із лікаркою студентської поліклініки.

Про це повідомляє видання “Буковинська правда”.

“Студентів попередили: якщо вони не підпишуть угоду з лікарями студентської поліклініки, лікарняні студентів не будуть прийматися і вважатимуться недійсними”, – пише видання.

Як повідомив Громадському радіо ректор університету Степан Мельничук, адміністрація такі оголошення не розклеювала.

“Я б теж хотів знати, що ці оголошення означають. Я вперше чую, що такі оголошення з’явилися на території університету. Адміністрація не могла дати такі вказівки. Я ще переговорю з проректорами, але я впевнений, що вони теж не давали таких розпоряджень. На сайті університету обов’язково напишемо: люди добрі, не звертайте уваги, це якісь незрозумілі оголошення, ми такого не давали й давати не можемо”,  – сказав ректор.

Нагадаємо, 30 січня набув чинності Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”. Він серед іншого передбачає автономізацію медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

2 квітня в Україні розпочалася кампанія “Лікар для кожної сім’ї”. Тепер українці мають самі обрати для себе сімейного лікаря, педіатра чи терапевта і підписати з ним договір. Кошти за обслуговування медикам сплачуватиме Національна служба здоров’я. 

Як повідомлялося раніше, з 2020 року, згідно з медичною реформою, лікар не буде зобов’язаний безкоштовно надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter