У Чернігові правозахисники запобігли позбавленню житла матері бійця АТО

Дата: 02 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

У Чернігові юристи Української гельсінської спілки з прав людини запобігли позбавленню житла та виселенню матері бійця АТО.

Як повідомили у прес-службі УГСПЛ, жінка звернулась по допомогу до громадської приймальні ГО “MART”.

Пані М. 15 років пропрацювала в Чернігівському національному державному педагогічному університеті імені Т. Г. Шевченка. Наказом від 2 вересня 2002 року її було звільнено з роботи за угодою сторін, згідно п. 1 ст. 36 КЗпП України.

Ще в 1998 році пані М. разом із своїм малолітнім сином отримала кімнату в гуртожитку університету. Там жінка та її дитина були прописані. Навчальний заклад проти цього тоді не заперечував та зазначені дії в національних судах не оскаржував. Підставою ж заселення став виданий університетом ордер від 27 березня 1998 року.

Проте, починаючи з 2008 року, університет почав кампанію по виселенню цієї сім’ї з гуртожитку без надання іншого житлового приміщення. Жінку просто виганяли на вулицю, у зв’язку з тим, що вона вже не є працівником навчального закладу, тому і вона, і її син втратили право на проживання у гуртожитку.

У 2008 році Деснянський районний суд м. Чернігова відмовив у задоволенні позову, поданого університетом. У 2013 році навчальний заклад вдруге звернувся з позовом про виселення, у задоволенні якого Чернігівський апеляційний суд також відмовив.

Вчергове університет звернувся до Деснянського районного суду на початку 2014 року. Але провадження було зупинено, у зв’язку із тим, що син пані М. був мобілізований на захист територіальної цілісності України в зоні АТО, а у 2015 році був демобілізований.

Нажаль суд продовжив провадження у 2016 році та призначив нове засідання для розгляду справи.

Юристи громадської приймальні ГО “MART” склали заперечення на позовну заяву, у якій захист від позовних вимог був побудований на тому, що мотивація позову 2014 року вже була досліджена у попередніх судових засіданнях у 2008 і 2013 роках та рішення судів за цими ж позовами набрали законної сили. Це, в силу положень частини 3 статті 61 ЦПК України, звільняє від дослідження та доказування вказаних обставин у межах цивільної справи.

Враховуючи викладені заперечення проти позову, Деснянський районний суд м. Чернігова минулого місяця прийняв рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог Чернігівського національного державного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка до громадянки М., чим зберіг місце проживання жінки та її сина, учасника АТО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter