У Чернігівському суді підсудних тримають у підвалі – моніторинг

Дата: 23 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Чернігівської області не забезпечує підсудним гідних умов утримання.

Такого висновку дійшла моніторингова група Національного превентивного механізму, йдеться у звіті. 

16 листопада моніторингова група, до складу якої ввійшли представники омбудсмена та громадських організацій, відвідала без попередження Апеляційний суд Чернігівської області. 

За словами моніторів, керівники суду були максимально відкритими та не чинили опору. Наглядачі вивчали умови утримання підсудних (засуджених) у камерах та в залах судових засідань. 

Як відзначили монітори, приміщення суду доступне для людей з обмеженими можливостями та маломобільних груп (є пандуси, кнопка виклику, сходові підйомники, поручні, відсутні пороги на вході до залів судових засідань).

Вперше за три роки діяльності НПМ монітори побачили на дверях приміщень суду таблички зі шрифтом Брайля, а на підлозі в коридорах – вказівники напрямку руху до залів судових засідань з номерами залів. В усіх залах для розгляду кримінальних справ встановлені засоби для проведення відеоконференцій.

У суді створено гідні умови для перебування варти (є кімната для відпочинку з друкованими періодичними виданнями, електричний чайник, мікрохвильова піч).

Однак у суді серйозно порушені права засуджених: 

  • приміщення для підсудних або засуджених розташовані в підвалі будівлі, що не відповідає мінімальним стандартам Європейського комітету з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню; 
  • площа камер менша передбаченої нормами та міжнародними стандартами для розміщення однієї особи;
  • дезінфекція повітря у приміщеннях для підсудних або засуджених за допомогою кварцової лампи не проводиться, відсутня примусова механічна вентиляція;
  • кабінет правової допомоги учасникам судових процесів не використовується для конфіденційного спілкування підсудних або засуджених з адвокатом;
  • аптечки не укомплектовані необхідними препаратами, а деякі медикаменти втратили термін придатності (за словами керівництва суду, аптечки укомплектовувались власним коштом працівників); 
  • металеві огородження у залах судових засідань не замінені на конструкції із прозорого скла.

Нагадаємо, раніше Центр іфнормації про права людини повідомляв, що візити спостерігачів НПМ до колоній, інтернатів та психлікарень допомагають змінювати умови утримання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter