У Чернігівському СІЗО бракує лікарів і провалюється підлога

Дата: 17 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У Чернігівському слідчому ізоляторі порушують права в’язнів.

Це виявили монітори Національного превентивного механізму під час планового візиту до установи, повідомляє прес-служба Омбудсмана.

У відвіданих камерах усупереч вимогам національного законодавства та міжнародних стандартів розміщуються більше осіб, аніж за встановленою нормою площі на одного в’язня. Також у цих камерах відсутні столи, бачки з питною кип’яченою водою, наявна антисанітарія, підвищена вологість та задуха. Виявлені моніторинговою групою матраци не придатні для подальшого використання та потребують заміни.

Під час відвідування карцерів цього корпусу було виявлено, що камери не відповідають встановленим нормам для розміщення хоча б однієї особи. У вказаних приміщеннях неможливо усамітнитися, оскільки санвузол у належний спосіб не облаштований дверцятами, відсутній змивний бачок, а також бачок для питної води.

Окрім того, режимний корпус має незадовільний санітарно-технічний стан, підлога провалюється. Електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я як в’язнів, так і персоналу.

Штат лікарів ізолятора недоукомплектований, але медики намагаються працювати ефективно та забезпечують надання медичної допомоги в межах наявних ресурсів і безперервність антиретровірусного лікування ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Медичні ізолятори перебувають у неналежному стані, в них відсутні примусова вентиляція, бактерицидні лампи, засоби дезінфекції, належні санітарно-побутові умови. Також під час візиту монітори виявили брак ресурсів для своєчасної діагностики та лікування туберкульозу, зокрема мультирезистентного.

Засуджені працівники виконують свої трудові функції і у вихідні та святкові дні, працюють більше чотирьох годин на день, хоча за трудовим договором оформлені на півставки та мають працювати не більше чотирьох годин на день за п’ятиденного робочого тижня.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України буде надіслано звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter