У Чечні суд продовжив арешт голові “Меморіалу” Тітієву, бо його дім знесла влада

Дата: 27 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

25 квітня Старопромисловський районний суд Грозного продовжив запобіжний захід щодо керівника грозненського представництва правозахисного центру “Меморіал” Оюба Тітієва до 9 червня 2018 року.

Про це йдеться на сайті “Меморіалу”.

 

Адвокатів Оюба Тітієва не повідомили заздалегідь про дату засідання. Адвокати Петро Заїкін та Ілля Новіков зазначили, що слідчий, знаючи заздалегідь про їхню майбутню поїздку до Москви, запевняв, що найближчими днями ніяких дій у справі Тітієва не передбачається.

На початку засідання Оюб Тітієв подав клопотання про перенесення засідання на пізніший термін, щоб у ньому могли взяти участь адвокати Заїкін та Новіков. Однак суд відхилив це клопотання.

Клопотання про продовження арешту звинувачення аргументувало тим, що Тітієв “може сховатися від органу попереднього слідства і суду, займатися злочинною діяльністю, загрожувати свідкам або іншим учасникам судочинства, знищити докази або іншим шляхом перешкодити провадженню у кримінальній справі, тому що члени сім’ї обвинуваченого перебувають за межами Чеченської Республіки і за місцем реєстрації Тітієва відсутнє житло (домоволодіння)”.

У центрі зазначають, що “домоволодіння” Оюба Тітієва відсутнє за місцем його реєстрації тому, що воно увійшло в число будинків, звідки незаконно виселили жителів та які мають бути знесені за рішенням влади Чеченської Республіки. Жителям обіцяли компенсацію або надання житла в майбутньому, проте ніяких документів, що гарантують це, оформлено та підписано не було, а до моменту отримання компенсації їм пропонується жити у родичів або знімати житло за власний рахунок. У лютому Тітієву повідомили, що його дім знесений. 

Нагадаємо, Оюба Тітієва затримали 9 січня. Його заарештували на два місяці за звинуваченням у зберіганні наркотиків. За словами правозахисника, справа проти нього сфабрикована, а наркотики йому в машину підкинули поліцейські. Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва. “Меморіал” визнав Тітієва політв’язнем.

7 лютого справу Тітієва передали з МВС Чечні до регіонального управління Слідчого комітету. Захист правозахисника сподівається, що регіональні слідчі уважно вивчать показання Тітієва про те, як проходив огляд його автомобіля.

У ніч на 17 січня невідомі в масках підпалили офіс “Меморіалу” в Назрані, що в Інгушетії. Керівник місцевого відділення правозахисного центру Тимур Акієв пов’язує напад із арештом чеченського колеги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter