У Бучанській виправній колонії засуджені скаржаться на нашестя пацюків

Дата: 04 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У Бучанській виправній колонії № 85 в’язні скаржаться на наявність у гуртожитках пацюків.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму, повідомляють у прес-службі Омбудсмана.

Учасники візиту змогли побачити гризунів на власні очі. Окрім того, в гуртожитках для проживання в’язнів та дисциплінарних приміщеннях порушені норми житлової площі. В них не встановлено бачків із питною кип’яченою водою, у зв’язку із чим засуджені вживають воду із централізованої водопровідної мережі. Туалетні кімнати у житлових приміщеннях перебувають в антисанітарному стані, клозетні чаші потребують заміни, штучного освітлення недостатньо.

Учасники візиту конфіденційно поспілкувалися із засудженими, безперешкодно відвідали штрафні, житлові, виробничі та інші приміщення установи. Під час візиту моніторами виявлено факти порушень національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження із засудженими.

Так, камери дисциплінарних приміщень не обладнані припливно-витяжною вентиляцією, вологість повітря в них підвищена, вікна невеликих розмірів та не обладнані кватирками, через що утримувані в них особи не мають доступу до свіжого повітря. Унаслідок надмірної заґратованості вікон у камерних приміщеннях недостатньо природнього освітлення.

Усупереч вимогам Кримінально-виконавчого кодексу України із працевлаштованими засудженими не укладаються строкові трудові договори. Ув’язнені скаржилися на відсутність проведення з ними правороз’яснювальної роботи та непоінформованість про розмір нарахованої їм заробітної плати. В установі на стендах з наочною інформацією для засуджених відсутні відомості про організації, до яких в’язні можуть звернутися зі скаргами на дії адміністрації установи (прокуратура, Секретаріат Уповноваженого з прав людини, центри надання вторинної безоплатної допомоги). В ході візиту виявлено порушення прав засуджених на приватність та медичну допомогу.

За результатами візиту для вжиття відповідних заходів реагування до Міністерства юстиції України буде направлено звіт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter