У Броварах викрили “реабілітаційний центр”, де утримували понад 20 людей

Дата: 14 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Працівники офісу Омбудсмана виявили в Броварах реабілітаційний центр для осіб з нарко- та алкозалежністю, де проти волі утримували 21 людину.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Про центр, який знаходився в приватному будинку, моніторам Омбудсмана повідомили на гарячу лінію.

“З дозволу директора так званого приватного реабілітаційного центру “Хочу жити” група моніторів виявила, що в цьому будинку перебуває 21 дієздатна особа з нарко- та алкозалежністю та з розладами психіки. 12 з них – віком від 20 до 80 років (мешканці Житомирської, Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Сумської областей та м. Києва). Виявлено 80-річну жінку, яка не є хворою, і двох неповнолітніх 14-річних дівчат, які перебувають тут разом з дорослими за згодою своїх батьків”, – зазначається в повідомленні.

Під час приватного спілкування люди, яких утримували в центрі, розповіли, що хочуть залишити його.

“Вони потрапили до “центру” проти їх волі, більшість із них була поміщена до закладу за ініціативою родичів, при цьому не було жодних рішень судових органів, медичних закладів і згоди самих осіб на поміщення і на утримання”, – розповіли вони.

Утримані повідомили про вживання ними невідомих медичних препаратів, які пригнічували їх волю, – препарати кололи працівники центру, – а також про те, що їх змушували до господарських робіт на території закладу. Також люди були позбавлені спілкування та проживали в кімнатах розміром три на три метри.

Про результати моніторингового візиту повідомлено поліцію Броварів та місцеву прокуратуру.

“Наразі йдуть слідчі дії, відкрито провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі)”, – зазначають у прес-службі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter