У британському парламенті дискутували про визнання Голодомору геноцидом

Дата: 02 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Депутатка британського парламенту від Лейбористської партії Рупа Хук закликала уряд офіційно визнати Голодомор 1930-х років геноцидом.

Про це повідомляє ВВС Україна.

За її словами, без такого визнання українці почуваються забутими. Вона відзначила, що британський уряд пасе задніх у визнанні сталінського голоду актом геноциду.

“Це звірство було викрите британськими журналістами, але британський уряд досі не визнав його геноцидом. Чи можемо ми отримати термінову заяву про це, чому ми досі не зробили цього вслід за іншими країнами?”, – сказала Рупа Хук, яка до обрання в парламент працювала викладачкою та журналісткою.

Рупа Хук  представляє виборчий округ Центральний Ілінг і Актон, що в західному Лондоні.

Проте лідер Палати громад Девід Лідінгтон, який у минулому кабінеті прем’єр-міністра Кемерона був міністром у справах Європи, вважає, що питання стосовно терміну “геноцид” мають вирішувати судді.

“Принцип, яким керується уряд, вам відомий. Він полягає в тому, що, на наше переконання, рішення про термін “геноцид” – через те, що він має потенційно кримінальні наслідки в наш час стосовно тих, хто виконував ці геноцидні дії, – повинні ухвалювати судді, а не уряди, – заявив Лідінгтон і додав, – але це не повинне жодною мірою применшувати нашого почуття жаху від того, що діялося в Україні в 1930-х”.

Нагадаємо, у 2008 році, на 75-ту річницю Голодомору, британський уряд визнав сталінський терор голодом злочином проти людства. Та він не вжив термін “геноцид”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter