В Азербайджані закрили другу справу проти ув’язненого блогера Мехмана Гусейнова

Дата: 23 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Прокуратура Азербайджану повідомила, що друга справа, нещодавно заведена на блогера Мехмана Гусейнова, “анульована”.

Про це повідомляє азербайджанська служба Радіо Свобода вранці 22 січня з посиланням на прес-службу відомства.

Про закриття справи оголосили наступного дня після заяви президента Азербайджану Ільхама Алієва. Напередодні, за повідомленням прес-служби Алієва, той отримав від Гусейнова звернення, в якому блогер попросив політика втрутитися в слідство у його справі і забезпечити ухвалення справедливого рішення. Водночас відома в Азербайджані журналістка Хадіджа Ісмайлова стверджує з посиланням на рідних блогера, що він до Алієва не звертався.

“Шановний президент рекомендував генеральному прокурору Азербайджанської Республіки, з огляду на молодість засудженого і те, що він уже близько двох років відбуває покарання, його сімейний стан та похилий вік батька, висунути в справі Мехман Гусейнова на перший план принцип гуманізму, вжити всіх передбачених законом необхідних заходів для об’єктивного і справедливого проведення розслідування”, – повідомила 21 січня прес-служба президента Азербайджану.

Гусейнов – відомий в Азербайджані відеоблогер, який розслідував корупцію серед чиновників. У березні 2017 року його засудили до двох років в’язниці за звинуваченням у наклепі на поліцію: блогер розповів, як його викрали і побили співробітники силових структур.

Навесні 2019 року Гусейнов має вийти на свободу. Але в грудні 2018 року на нього завели нову кримінальну справу – нібито за те, що він побив співробітника колонії. Блогеру загрожувало б ще до семи років в’язниці.

На знак протесту проти нової справи Гусейнов наприкінці грудня оголосив голодування, до якого приєдналися кілька впливових в Азербайджані опозиціонерів і правозахисників, зокрема активісти Ількін Рустамзаде, Байрам Мамедов, Ахсан Нурузаде, а також журналіст Ельчин Баку, яких правозахисники вважають політв’язнями. Одночасно в соцмережах почалася кампанія на підтримку Гусейнова, а в Баку відбулися кілька акцій протесту на ту ж тему.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter