У 2018 році ліки для вагітних та від депресії будуть безкоштовними

Дата: 28 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

У 2018 році урядова програма “Доступні ліки” включить ліки від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів та для здоров’я матері і дитини під час вагітності.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я.

За рекомендацією національних та міжнародних експертів до програми планується додати медикаменти для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться бюджету в близько 300 мільйонів гривень.

“Доступні ліки” – це початок кардинальних змін у забезпечені громадян вільним доступом до ефективних та безпечних життєвонеобхідних ліків. У перспективі, ми плануємо, щоб кожен пацієнт був на 100 відсотків забезпечений ліками від найпоширеніших захворювань. З нового року ми долучаємо до програми відшкодування державою вартості лікарських засобів ще три групи захворювань. Ключовими критеріями їх включення є тягар хвороби, динаміка захворювання, розповсюдження та ефективність лікування на амбулаторній ланці”, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Урядова програма “Доступні ліки” діє з квітня 2017 року. Українці змогли отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Залежно від регіону такі ліки щомісяця отримують від 100 до 200 тисяч пацієнтів у понад шести з половиною тисячах аптек. Цього року на реалізацію програми передбачено 700 мільйнів гривень, у наступному році ця цифра має збільшитися до мільярда гривень.

За даними Центру медичної статистики МОЗ, кожен 6 українець страждає на захворювання органів травлення. За результатами дослідження експертів Міжнародного медичного корпусу, чотири з десяти з основних причин інвалідності в світі спричинені розладами психічного здоров’я. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою – з середнім. Дані Центру медичної статистики МОЗ свідчать про те, що кожна четверта вагітна жінка страждає на анемію. У 2016 році понад 98 тисячам майбутніх матерів було діагностовано цю патологію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter