У Женеві вперше в історії країни пропонують заборонити нацистську символіку

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Женевські політики вперше в історії Швейцарії внесли проєкт змін до конституції кантону, які б передбачили заборону демонстрації або носіння нацистської символіки в громадських місцях. Так, 56 голосами проти 28 законодавці вирішили скерувати план на ретельніший розгляд до комісії з прав людини.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агенцію AFP.

Фото: Getty Images

Це рішення має бути схвалене федеральним швейцарським парламентом у Берні, а потім під час референдуму в Женеві. Комітет з юридичних питань швейцарського парламенту раніше заявив, що підтримує заборону нацистської символіки.

“Ніколи не пізно запобігти висловленню нацистських ідей”, – заявив депутат від ліберальної партії Алексіс Барбі, який підписав цю пропозицію.

У Швейцарії носіння і публічна демонстрація нацистської символіки не заборонені, якщо вони не супроводжуються закликами до підтримки расистської або антисемітської ідеології. Цим користуються неонацистські групи й ті, хто заробляє на продажі товарів із символікою Третього райху.

Водночас на Швейцарію, яка під час Другої світової війни зберігала нейтралітет, тиснуть, щоб вона врегулювала питання демонстрації нацистської символіки, як це зробила більшість європейських країн.

Так, минулого року федеральний уряд Швейцарії доручив міністерству юстиції розглянути шляхи заборони нацистської символіки. У грудні там заявили, що така заборона можлива, але створення нового стандарту наштовхнеться на значні юридичні перешкоди.

Нагадаємо, що 27 січня, у пʼятницю, у світі відзначили Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Так, 27 січня 1945 року розпочалося звільнення нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. Під час Другої світової війни в результаті Голокосту німці вбили понад 6 мільйонів євреїв, з них 1,5 мільйона людей на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter