У Зеленського почали думати, як мотивувати молодь з ТОТ до збереження українського громадянства

Дата: 12 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

В Україні необхідно розробити спеціальну програму, яка б допомагала молодим людям з тимчасово окупованих територій у спрощеному порядку отримувати українські документи, мотивувала до отримання української освіти та того, щоб залишатися жити на підконтрольній Україні території. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський. 

В Офісі президента провели спеціальну нараду з представниками профільних міністерств і відомств, де Зеленський наголосив, що ситуація, коли Росія масово роздає свої паспорти на Сході України та в Криму, є неприпустимою. 

“Ми повинні налагодити контакт із цивільними людьми, які перебувають на окупованих територіях і з тих чи інших причин не можуть жити на підконтрольній Україні території”, – сказав Зеленський.

За словами глави держави, йдеться не лише про тих, хто залишився жити на ТОТ, а й тих, хто згодом туди повернувся, оскільки не зміг влаштуватися на підконтрольній території, вступити в українські виші до запровадження пільгових умов вступу для цієї категорії громадян.

Серед пунктів спеціальної програми, яку починають напрацьовувати в Офісі президента, мають бути, зокрема, такі пункти: 

  • спрощення процедури отримання українського свідоцтва про народження дитини та паспортів для мешканців окупованих територій;
  • забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України;
  • розширення кількості закладів вищої освіти, до яких могли б вступати діти з окупованих територій;
  • збільшення квот на бюджетні місця у вишах;
  • організація роботи гарячої лінії для вступників з ТОТ.

Зеленський також підкреслив, що Україні слід організувати вздовж лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях та на адмінмежі з Кримом центри надання адміністративних послуг, де люди могли б отримати необхідні послуги та важливу інформацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter