У Зеленського хочуть розробити інструменти захисту дітей в мережі

Дата: 12 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба спільно з експертами Міністерств соціальної політики, освіти, цифрової трансформації та культури, молоді і спорту працюють над розробкою інструментів захисту дітей від онлайн-булінгу, злочинців, порнографії та інших загроз віртуального світу. 

Про це повідомляє пресслужба президента. 

За словами Кулеби, 92% дітей віком до 12 років мають доступ до глобальної мережі

За словами Кулеби, сьогодні українські діти, більшість з яких має доступ до глобальної мережі вже у віці до 12 років, залишаються незахищеними від цифрових небезпек. 

“60% підлітків готові зустрітися з онлайн-другом, котрим може стати будь-хто. У цьому віці діти не пов’язують цифрову та реальну загрози», – наголосив уповноважений.

Проте потерпають діти не тільки від булінгу. За даними Кулеби, 22% дітей віком до 10 років переглядають у мережі порнографічні матеріали.

«Це прямо дорівнює отриманню травми, яка змінює модель поведінки людини вже в дорослому віці», – переконаний уповноважений з прав дитини.

У свою чергу представниця Уповноваженого Верховної Ради з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина також розповіла деталі зустрічі в офісі президента. Вона повідомила, що експерти обговорювали, як медіа впливають на дитячу психіку та хто має здійснювати експертизу того, наскільки контент є шкідливим для дитини.

“Ми багато говоримо про дітей та їхні інтереси. Проте переконана, що до дискусії який медіапростір потрібен нашим дітям мають бути включені і самі діти”, – додала вона.

Сьогодні разом з представниками громадськості, медіагруп, журналістами, незалежними мовниками проводимо дискусію на тему…

Gepostet von Aksana Filipishyna am Mittwoch, 11. September 2019

Як відомо, у грудні минулого року парламент доповнив статтю 173 КУпАП поняттям “булінг”. Відтоді в Україні активно почали притягати до відповідальності кривдників: уперше за цькування в країні покарали в Борисполі, де школярка виклала інтимні фото однолітки в Instagram. Також на сьогодні є щонайменше одне рішення суду щодо притягнення до відповідальності за булінг учителя. 

Водночас експерти наголошують, що в  українському законодавстві не вистачає норм, спрямованих на запобігання чи попередження цькування в інтернеті.

Центр прав людини ZMINA приготував спеціальну інструкцію для дітей, батьків та вчителів про те, як побороти булінг. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter