У Запорізькій області спалили авто соціолога і громадського активіста

Дата: 21 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У місті Токмак Запорізької області згоріло авто соціолога і громадського активіста Аскада Ашурбекова.

Інцидент трапився близько пів на четверту ночі 15 липня.

Токмак возвращается в 90-е. Сегодня ночью сожгли мою машину, сгорела полностью. Кроме как с местной политикой и выборами не могу это ни с чем связать.

Опубліковано Аскадом Ашурбековим Середа, 15 липня 2020 р.

“Автомобіль був припаркований біля мого під’їзду, він фактично щодня протягом року там припаркований біля вікон. Я почув, що спрацювала сигналізація, і побачив, що є вогонь. Викликав пожежників, вони все загасили, але фактично від автомобіля нічого не залишилося”, – зазначив потерпілий у коментарі виданню ZMINA.

За словами Ашурбекова, якихось конфліктів він не мав, тож пов’язує випадок з політикою.

“Протягом останнього року я займаю активну позицію в Токмацькому районі: спочатку я був кандидатом на посаду голови РДА, мене погодив і Кабінет Міністрів і Офіс президента, але потім через політичну боротьбу місцевих груп впливу вже на фінальному етапі, коли потрібен був тільки підпис президента, мене відкликали, ОДА мене відкликала. Потім була інформаційна кампанія з мого боку щодо відстоювання укрупненого району з центром у Токмаку, ця епопея тягнулася близько двох місяців, але, на жаль, Токмак не став центром великого району. А нещодавно в мережах почали казати, що я балотуватимуся на мера міста, якісь соцопитування робили, мені здається, це теж спричинило напругу, що я бачив у соцмережах, невдоволення”, – розповідає активіст, хоча зауважує, що сам про намір іти на вибори публічно не говорив. 

Поліція почала провадження за фактом інциденту, кваліфікувавши його як умисне знищення або пошкодження майна. Зараз автомобіль досліджують експерти.

За перші три місяці поточного року аналітики правозахисного центру ZMINA зафіксували 23 випадки переслідувань громадських активістів в Україні. Йдеться про фізичні напади, псування майна, дискредитаційні кампанії та погрози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter