У Запоріжжі затримали головного спеціаліста відділу кібербезпеки ОВА за підозрою у співпраці з росіянами

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Запоріжжі контррозвідка Служби безпеки затримала ймовірного інформатора ФСБ РФ, який з жовтня нинішнього року працював в обласній військовій адміністрації на посаді головного спеціаліста відділу кібербезпеки.

Про це 3 листопада повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, чоловік намагався приховано отримати секретну інформацію про дислокацію Збройних сил України та оборонні закупівлі на території регіону.  Щоб одержати ці відомості, російський “кріт” намагався використати свій доступ до серверів держустанови.

Співробітники СБУ спрацювали на випередження й своєчасно затримали зловмисника. 

За даними слідства, ймовірним ворожим інформатором виявився житель Запоріжжя, інженер-радіотехнік за освітою. До влаштування в ОВА підозрюваний працював на одному з місцевих підприємств, яке здійснює техобслуговування військової техніки Сил оборони.

Слідчі встановили, що у вересні цього року він з власної ініціативи запропонував окупантам свою допомогу у війні проти України. Про це він написав в один з російських чатботів, створених для збору інформації про переміщення підрозділів ЗСУ у прифронтових регіонах.

Після цього з ним дистанційно зв’язався кадровий співробітник ФСБ і залучив до співпраці. За завданням російської спецслужби зловмисник приховано знімав на телефон виробничі потужності заводу та військову техніку, яка там знаходилася.

Також він намагався виявити ремонтні бази та інші логістичні центри українських захисників на території обласного центру.

Для комунікації з окупантами чоловік використовував анонімні чати у месенджері.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру та взяли під варту. Чоловіку загрожує до 12 років ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Дніпрі затримали ймовірного агента ФСБ. Він видавав себе за військового, щоб шпигувати за ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter