У Запоріжжі відкрили першу в Україні лабораторію, де досліди не проводитимуть на тваринах

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На базі Запорізького державного медико-фармацевтичного університету відкрили сучасну лабораторію клітинних культур і біоінжинірингу, в якій процеси можна вивчати без залучення лабораторних тварин. 

Про це повідомили в уряді. 

Будівля Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Фото: ЗДМУ

Розмови про відмову від використання тварин у тестуванні косметики і В Україні у 2021-му уряд заборонив випробування косметики на тваринах. та ліків лунають у світі не перший рік, адже це відповідає сучасним нормами біоетики. 

Цього року, наприклад, організація “Люди за етичне ставлення до тварин” (РЕТА) презентувала перший у світі всеосяжний план щодо поетапної відмови від використання тварин в експериментах. Дослідники наголошують, що більшість фундаментальних досліджень, участь у яких беруть тварини, не сприяють лікуванню людей. 

Українські урядовці кажуть, що відкрита в Запоріжжі лабораторія працюватиме як з експериментальним (від тварин) і клінічним (від пацієнтів) матеріалом, так і комерційними клітинами.

“З огляду на сучасні методи біоетики, дослідження на тваринах – це далеко вчорашній день, їх узагалі заборонено проводити на етапах доклінічного скринінгу. Живі клітини вирощуються в лабораторних умовах, на них можна моделювати різні патологічні стани, які є в людей, щоб прослідкувати, як вони змінюються під впливом різних методів лікування”, – кажуть посадовці. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ЗДМУ

Лабораторія оснащена унікальними мікроскопами фірми Carl Zeiss, сучасними інкубаторами для вирощування клітинних культур, низькотемпературною морозильною камерою, де клітини зберігатимуть за температури –80 °C, а також ламінарні бокси останнього покоління для індивідуального захисту співробітників. 

Днями в лабораторії стартував перший науковий проєкт, а пов’язаний він з лікуванням травм. Дослідники вивчають регенеративний потенціал засобів клітинної терапії в ортопедії та травматології.

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 13 734 цивільних отримали поранення чи травми різного ступеня тяжкості, за даними ООН, тож у майбутньому частина з них потребуватиме реабілітації. 

У зв’язку з цим урядовці з минулого року намагаються покращити сферу надання реабілітаційних послуг в Україні. Нещодавно в МОЗ розповіли, які послуги будуть доступні у відомчих закладах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter