У захопленій жіночій колонії в Маріуполі росіяни обезголовили щонайменше сімох ув’язнених – правозахисники

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Під час захоплення Маріуполя російськими військовими у 2022 році у Приазовській колонії №107 в місті перебувало до 100 засуджених. Одна з жінок, яку вдалось евакуювати з окупації, розповіла про вбивства ув’язнених росіянами, катування та торгівлю людьми на території захопленого закладу. 

Про це розповіли члени Громадської ради при Міністерстві юстиції України Анна Скрипка та Олег Цвілий в інтерв’ю виданню “Східний варіант”. 

Умови у житловій зоні колонії у 2019 році під час моніторингового візиту правозахисників. Фото: Харківська правозахисна група

Будівля колонії попала під обстріл. У цей момент, як розповіла евакуйована, 30 жінок з переляку вибігли назовні, але деяких з них невдовзі зловили росіяни, які вже контролювали заклад.

“Відрізали голови й привезли під колонію сім тіл без голів. Кинули під паркан і сказали “забрати назад своє сміття”. Дівчата під дулами автоматів заносили трупи в колонію. Вже потім приїхала якась російська прокуратура й забрала трупи в Ростов. А до того вони, безголові, лежали в колонії”, – розповідає Цвілий. 

Ув’язнені жінки вмирали й від того, що їм не надавали допомоги. Так, одній з жінок внаслідок обстрілу ампутувало кінцівки, тож вона померла від кровотечі на підлозі.

Евакуйована жінка розповіла й про випадки торгівлі людьми у захопленій колонії, до яких причетні працівники, що лишились працювати на росіян. Так, один з охоронців закладу примушував до проституції в обмін на харчі. 

“Ми вже подали заяву про злочин, евакуйовану ув’язнену допитали. Людей, які вчиняли злочини там (зокрема й охоронця), ідентифікували, тож ми сподіваємося, що вони понесуть покарання”, – каже Скрипка. 

Мова йде про співробітника колонії, якому нещодавно оголосили про підозру. 

Розповіли правозахисники й про ситуацію у СІЗО в Маріуполі, зокрема про те, що там не було укриттів та у певний момент води, щоб працювала каналізація. 

“Скрізь стояв страшний сморід. Тому в’язням не зачиняли двері камер, а лишали відчиненими навстіж, щоб ті не задихалися від запаху. Це СІЗО захоплювали чеченці у складі росармії. Поверхи, де були камери, вони закидали бойовими й світло-шумовими гранатами. Потім пустили кілька автоматних черг. Усі сиділи по камерах, тому багато хто це пережив. Один засуджений висунувся з камери сказати, що ніякого спротиву не буде, намагався пояснити, чому двері у всіх відчинені. Але поки він це казав, його застрелили в голову”, – розповів Цвілий. 

Нагадаємо, що ZMINA спілкувалась зі Цвілим у травні 2022-го, коли посадовці Мін’юсту звітували про “успішну евакуацію” десятка установ виконання покарань. 

Правозахисник тоді розповів про колишнього керівника Північної виправної колонії №90 в Херсоні Євгена Соболєва, якому нещодавно суд заочно призначив довічне позбавлення волі за держзраду. Соболєв причетний до депортації та примусового переміщення понад 1700 херсонських в’язнів, деякі з яких тепер змушені долати тисячі кілометрів через Грузію, щоб дістатись додому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter