У ЄС схвалили вакцину BioNTech/Pfizer для підлітків 12-15 років

Дата: 29 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Агентство Європейського Союзу з лікарських засобів (EMA) схвалило вакцину BioNTech/Pfizer для щеплення підлітків віком від 12 до 15 років.

Про це повідомили у пресслужбі EMA.

Комітет EMA з лікарських препаратів для людини (CHMP) рекомендував розширити показання для вакцини COVID-19 Comirnaty, щоб включити її для використання серед дітей у віці від 12 до 15 років. Вакцина вже схвалена для використання серед дорослих і підлітків у віці від 16 років і старших“, – йдеться у повідомленні.

Вакцина буде вводитися у вигляді двох ін’єкцій в м’язи плеча з інтервалом у три тижні. Тобто підлітки будуть вакцинуватися так само як і дорослі.

Вплив вакцини Comirnaty на дітей було досліджено у 2 260 дітей у віці від 12 до 15 років. Дослідження показало, що імунна відповідь на Comirnaty в цій групі була порівнянною з імунною відповіддю у віковій групі від 16 до 25 років за рівнем антитіл проти SARS-CoV-2.

За даними дослідження вакцина на 100% ефективна в запобіганні COVID-19, хоча справжній показник може становити від 75% до 100%, наголосили в ЕМА.

Найчастіші побічні ефекти у дітей у віці від 12 до 15 років аналогічні до побічних ефектів у людей у віці 16 років і старших. Найчастіше це:  біль в місці ін’єкції, втома, головний біль, біль в м’язах і суглобах, озноб і жар. Ці побічні ефекти зазвичай легкі або помірні та легшають впродовж декількох днів після вакцинації.

Нагадаємо, що в Україні вакцинація від коронавірусу розпочалася наприкінці лютого поточного року. Станом на 27 травня першу дозу вакцини встигли отримати понад 992 тисячі осіб, а вакцинованих обома дозами налічили понад 107 тисяч.

Нещодавно в межах експерименту більш ніж половину жителів Моршина на Львівщині отримали першу дозу вакцини проти ковіду. У місті проживають понад 4 тисячі людей, з яких 800 – це діти до 18 років, а тому для створення 70% імунного прошарку необхідно було вакцинувати трохи більш ніж 2 тисячі мешканців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter