У ЄС остаточно підтримали закон, щоб за порушення антиросійських санкцій карали ув’язненням та штрафом

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу остаточно ухвалила закон щодо криміналізації порушення антиросійських санкцій. 

Про це розповіли у Раді ЄС. 

Ілюстраційне зображення. Фото: open-access.network

Під час попереднього розгляду ініціативи її автори звертали увагу, що хоча санкції запроваджують на рівні ЄС, їхнє виконання покладають на країни-члени, а визначення порушення санкцій та пов’язаних із цим покарань відрізняються.

Новий закон встановлює узгоджені визначення порушень, визначає обхід санкцій як кримінальний злочин, за який можна отримати ув’язнення строком до п’яти років у всіх державах-членах. Коли компанії порушують або обходять санкції, судді повинні мати можливість накладати переконливі штрафи, хоча держави-члени можуть вибирати, чи може суддя накласти максимальне покарання на основі світового річного обігу компанії або на основі абсолютних максимальних сум.

Новий закон надасть суддям широкий спектр засобів для покарання порушників. Крім навмисних порушень, торгівлі зброєю або предметами подвійного використання також криміналізують серйозну недбалість. 

Директива набуде чинності на двадцятий день після публікації в Офіційному журналі ЄС. Країни-члени матимуть 12 місяців, щоб включити положення директиви у своє національне законодавство. 

Нагадаємо, що Росія – лідер у світі з кількості накладених санкцій та вже давно обігнала за цим показником Іран та Північну Корею. Від 24 лютого минулого року, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже понад 16 тисяч обмежень.

На початку березня 2024 року британське агентство Bloomberg повідомило, що доходи Росії від продажу нафти й газу в лютому 2024 року підскочили на понад 80%, у порівнянні з минулим роком, і перевищили 10 мільярдів доларів. Це сталося завдяки зростанню цін на російську нафту попри західні санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter