У ЄС набув чинності перший у світі закон, який регулюватиме правила у сфері штучного інтелекту

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У четвер, 1 серпня, в Європейському Союзі почав діяти закон, який регулює правила у сфері штучного інтелекту.

Про це повідомила Європейська комісія.

Фото: “Суспільне”

“Сьогодні набирає чинності перший у світі комплексний нормативний акт щодо штучного інтелекту – Європейський закон про штучний інтелект (Artificial Intelligence Act). Цей закон покликаний забезпечити, що розробка та використання штучного інтелекту в ЄС будуть надійними та дотримуватимуться основних прав людини. Він також спрямований на створення гармонізованого ринку штучного інтелекту в ЄС, стимулювання впровадження цієї технології та створення сприятливих умов для інновацій та інвестицій”, – зазначає Єврокомісія.

Згідно з законом, системи на базі штучного інтелекту, такі як чатботи, повинні чітко інформувати користувачів про взаємодію з машиною.

Додатково компанії зможуть добровільно прийняти кодекси поведінки зі штучним інтелектом.

Системи штучного інтелекту, що будуть визначені як такі, що мають високий ризик, повинні будуть відповідати суворим вимогам, вести реєстрацію активності, надавати чітку інформацію для користувачів та дотримуватися кібербезпеки.

ШІ-системи, що становлять явну загрозу основним правам людини, будуть заборонені.

Країни-члени ЄС мають до 2 серпня 2025 року визначити національні компетентні органи, які здійснюватимуть нагляд за дотриманням правил для систем на основі штучного інтелекту та наглядатимуть за ринком.

Нагадаємо, що у травні цього року Рада Європи прийняла перший в історії міжнародний юридично обов’язковий договір, спрямований на забезпечення дотримання прав людини, верховенства права та правових стандартів демократії при використанні систем штучного інтелекту (ШІ). 

Конвенція охоплює використання інструментів штучного інтелекту як у державній, так і у недержавній сферах. Вона пропонує сторонам два способи дотримання її принципів і зобов’язань: можна обрати пряме зобов’язання відповідно до відповідних положень документа або, як альтернативу, вжити інших заходів для дотримання положень угоди, при цьому повністю дотримуючись своїх міжнародних зобов’язань щодо прав людини, демократії та верховенства права. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter