У ЄС гендерний розрив в оплаті праці становить 13% – Єврокомісія

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Європейському Союзі середній гендерний розрив в оплаті праці становить 13%, тобто на кожен 1 євро, який заробляє чоловік, жінка заробляє лише 0,87 євро.

Такі дані до Дня рівної оплати праці оприлюднила Єврокомісія.

“Прогрес усунення гендерного розриву в оплаті праці цього року пригальмувався і був повільним протягом багатьох років. Це нагадує нам про те, що гендерні стереотипи продовжують впливати на жінок і чоловіків у всіх сферах життя, зокрема на робочому місці, і що потрібні конкретні дії для реалізації принципу рівної оплати праці”, – зазначили віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова й комісарка з питань рівності Хелена Даллі в спільній заяві.

Водночас у Єврокомісії повідомили, що працюють над просуванням рівності жінок та чоловіків у ЄС. Зокрема, у червні 2023 року набула чинності Директива про прозорість оплати праці. Згідно з нею, працівники зможуть відстоювати своє право на рівну оплату за рівну працю і ті, хто зазнав дискримінації в оплаті праці за ознакою статі, мають отримати компенсацію за неоплачувану роботу та справедливу оплату.

Право на рівну оплату праці жінок і чоловіків – основоположний принцип Європейського Союзу з моменту підписання Римського договору 1957 року. Вимогу щодо забезпечення рівної оплати праці викладено в статті 157 Договору про заснування Європейського Союзу й Директиві ЄС про рівні можливості та ставлення до чоловіків і жінок у сфері зайнятості та професійної діяльності.

Нагадаємо, що в Україні гендерний розрив в оплаті праці становить 18,6%. Цей показник є нижчим за світовий, але більшим, ніж у багатьох країнах ЄС.

За словами Омбудсмана Дмитра Лубінця вдосконалення трудового законодавства, подолання стереотипів роботодавців, підвищення рівня мотивації жінок – це головні засади того, щоб тенденція до скорочення гендерного розриву в оплаті праці в Україні стала стійкою та незворотною.

Проте до 2030 року в Україні планують скоротити різницю в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6%.

У травні в Україні презентували Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. У межах плану реалізації стратегії передбачається робота над подоланням стереотипів і дискримінації за ознакою статі, вдосконаленням законодавства про рівну оплату праці, а також створенням умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов’язків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter