У вишах Одещини зафіксували найбільшу кількість звернень щодо порушення мовного законодавства

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

З початку року на Одещині зафіксували найбільше звернень щодо порушення мовного законодавства в закладах вищої освіти. Зазвичай студенти підтверджують свої скарги відео із записами онлайн-лекцій, які викладачі проводять російською мовою.

Про це повідомила представниця уповноваженого із захисту державної мови на Півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Фото: Getty Images

“З початку року по всій Україні проводилось 11 заходів держконтролю, які стосувалися закладів вищої освіти. П’ять з них були по Одещині. Після цього ми відкрили ще один захід державного контролю: нам надійшло звернення з доказами щодо використання російської мови науково-педагогічними співробітниками закладів вищої освіти Одеси”, – розповіла вона.

Вітко-Присяжнюк уточнила, що йдеться про випадки, коли викладачі вишів під час занять послуговувалися російською мовою. На деяких порушників уже склали адміністративні протоколи. 

“Що парадоксально: усі ці викладачі, з якими я спілкувалась, чудово володіють українською мовою. Цього рівня досить, щоб викладати нею. Вони часто апелюють до того, що студенти запитували або вони завжди так викладали. Цікава ситуація виходить: одні студенти запитують, щоб їм пояснювали недержавною мовою, а інші студенти паралельно це фіксують і надсилають звернення”, – каже посадовиця. 

За її словами, здебільшого звернення підкріплено доказами. Студенти надсилають відео із записами лекцій, що проводяться на онлайн-платформах. Проте повідомлення про антиукраїнську позицію співробітників вишів Одещині не надходили. 

Загалом станом на кінець вересня до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 266 звернень громадян, які стосуються порушення мовного законодавства в Одеській області. Найчастіше ці звернення стосувалися сфери обслуговування, мови інтернет-ресурсів, мови реклами. Поодинокими випадками є звернення щодо порушення мовного законодавства у сферах освіти, охорони здоровʼя, а також спілкування урядовців. 

“Одеська область стабільно зберігається в трійці лідерів за кількістю звернень щодо порушення мовного законодавства, постійно змагаючись із Харківщиною та Києвом. Йдеться саме про звернення, а не порушення. Відповідно, це не означає, що якщо з Вінниччини надходить мінімальна кількість звернень, то там мовне законодавство не порушують. Це лише свідчить про активність громадян, їхню правову обізнаність та їхнє бажання захищати свої мовні права, і в Одещині це все більше поширюється”, – підсумувала вона. 

Нагадаємо, що в липні уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав внести українських законодавців до переліку осіб, які зобов’язані спілкуватись українською мовою під час виконання службових обов’язків. Листа з такою вимогою він надіслав голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку.

За словами уповноваженого, українська мова, як єдина державна, виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності та національної безпеки України. 

Він зазначив, що на його адресу надходять численні звернення щодо застосування недержавної мови народними депутатами України на публічних заходах, у телеефірах та під час виконання ними безпосередніх службових обов’язків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter