У водах Дніпра виявили понад півтори сотні забруднювачів

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, зокрема гербіцид атразин, метали кадмій і нікель, що загрожує здоров’ю населення та може спричинити екологічну катастрофу.

Про це повідомили в Рахунковій палаті. 

Фото: ns-plus.com.ua

Стан річки показав аудит ефективності виконання заходів цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну Дніпра на період до 2021 року. Аналізи виявили значні перевищення вмісту у воді синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів та речовин, які використовуються в парфумерії, – синтетичного мускусу, важких металів: цинку та міді, а також ртуті.

Крім того, цвітіння Дніпра є однією з основних причин масового мору риби. Ситуація також погіршується обмілінням річки, яке відбувається внаслідок відсутності днопоглиблювальних робіт, що здійснювалися під час використання річки як транспортної артерії. Отже, екологічний стан басейну Дніпра назвали “катастрофічним”.

“Якщо екологічна ситуація в басейні річки не поліпшиться, вода і надалі забруднюватиметься. Виникне необхідність її повного очищення, що призведе до значних навантажень на державний бюджет. Витрати можуть бути в понад 2 тис. разів більші за передбачені видатки з бюджету на виконання заходів програми за цим напрямом”, – розповіли в Рахунковій палаті. 

На екологічне оздоровлення басейну річки Дніпро та поліпшення якості питної води в межах реалізації програми протягом чотирьох років спрямували лише 4,2 мільйона гривень. Однак цих грошей вистачило на проведення моніторингу стану навколишнього природного середовища в басейні річки та забезпечення розвитку інформаційних систем екологічного менеджменту. 

“І це притому, що використання басейну річки розрахунково за 2017–2020 роки принесло понад 100 млрд грн до держбюджету. Щорічний обсяг водозабору з басейну річки складає 7,4 млрд куб. м, або 78,7% забору води з поверхневих водних об’єктів України”, – нагадують у Рахунковій палаті. 

Загалом протягом 20132020 років коштом усіх джерел фінансування змогли:

  • побудувати та реконструювати каналізаційні мережі водовідведення протяжністю 16,2% планових обсягів;
  • збудувати протиерозійні гідротехнічні споруди та вжити агротехнічних протиерозійних заходів на площі 0,1% планових обсягів;
  • збудувати 14,3% споруд зливової каналізації, забезпечивши плановий рівень її протяжності лише на 0,2%;
  • створити системи чистішого виробництва тільки на трьох зі 162 підприємств – 1,9%. 

Нагадаємо, що на Вінниччині правоохоронці виявили підприємство, яке закопало майже 500 тонн токсинів неподалік населених пунктів.

Україна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя: рівень перероблення відходів у країні становить лише 3,2%. Велику частку відходів, а саме 26 мільйонів тонн, становлять тверді побутові відходи та сільськогосподарські відходи, які охоплюють сміття, вироблене в господарствах, відходи збору, добрива з полів та пестициди.

Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter