На Вінниччині підприємство закопало майже 500 тонн токсинів неподалік населених пунктів

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки викрила у Вінницькій області керівництво одного з підприємств на незаконному хованні небезпечних промислових відходів.

Про це повідомляє СБУ.

Представники підприємства, як з’ясували слідчі, уклали договір з однією з російських компаній щодо очищення технічного гліцерину та вивезення готової продукції до РФ. Передбачалося, що шкідливі речовини, які утворюються в процесі оброблення сировини, мають утилізовуватися. Втім, щоб отримати більші прибутки, ділки приховано вивозили їх на орендовану в держави ділянку за межами облцентру. 

Бізнес працював протягом декількох років, постійно нарощуючи обсяги створення небезпечних відходів, що, за даними СБУ, могло спричинити екологічну катастрофу. Виявилося, що за цей час ділки несанкціоновано закопали майже 500 тонн токсинів на відкритій місцевості неподалік населених пунктів. 

 

За результатами лабораторних досліджень, у пробах з місць ховання небезпечних відходів виявили хімічні елементи, що забруднюють підземні води та ґрунти. Зі свого боку спеціалісти Державної екологічної інспекції зафіксували обсяги забруднення територій, а також інші грубі порушення.

Під час обшуків в офісних приміщеннях учасників схеми правоохоронці виявили документи, чорнові записи, а також комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею “Екоцид”. Керівництву підприємства загрожує позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. Слідство в справі триває. 

Нагадаємо, що Україна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя: рівень перероблення відходів у країні становить лише 3,2%. Велику частку відходів, а саме 26 мільйонів тонн, становлять тверді побутові відходи та сільськогосподарські відходи, які охоплюють сміття, вироблене в господарствах, відходи збору, добрива з полів та пестициди.

Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter