У Вінниці затримали жінку, яка могла здавати росіянам сусідів на Херсонщині та селити окупантів у пусті оселі

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час контрдиверсійних заходів у Вінницькій області есбівці затримали мешканку Херсонщини, яку підозрюють у співпраці з російськими військовими під час окупації її рідного регіону. 

Про це повідомили у СБУ. 

Фото: СБУ

Затримана мешкала у місті Берислав на Херсонщині, яке українські військові звільнили від росіян у листопаді. 

Слідчі кажуть, що жінка допомагала окупантам орієнтуватися на місцевості і вказувала найкоротші шляхи до населених пунктів району для його захоплення.

До створеної росіянами “комендатури” вона, ймовірно, передавала списки атовців та інших своїх сусідів, які потенційно могли чинити спротив. У Офісі генерального прокурора зазначають, що робила це затримана за гроші. 

Отримані від жінки дані використовували для проведення “облав” та викрадень людей. Від тих, кого затримували за такими доносами, росіяни вимагали зізнань у сфабрикованих справах, а у разі відмови катували і погрожували вбивством.

З кінця жовтня українські військові розповідали, що у Бериславі російські військові переодягались у цивільне і масово селились у домівки місцевих. Затримана жінка, за словами есбівців, розповіла окупантам про придатні для розміщення місця, а три власні гаражі віддала для зберігання боєприпасів та техніки.

Ілюстраційне зображення. Фото: Yevjeniia Hrebenkova

Нині затриманій повідомили про підозру у держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За допомогу окупантам їй загрожує від 15 років до довічного з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, що довічне загрожує вже щонайменше чотирьом працівникам СІЗО у Херсоні. Трьох з них підозрюють в утриманні незаконно ув’язнених херсонських активістів та здійсненні “прийому” людей, а четвертого – у тому, що в день звільнення Херсона він удав, що нібито не бачить втечі в’язнів, які лишились, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Серед тих, хто втік з ізолятора, були засуджені за тяжкі злочини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter