У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що передбачає покарання за сталкінг

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №12088, який пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Законопроєкт надає визначення термінам “злочинне переслідування” та “кіберпереслідування” і передбачає введення відповідальності за сталкінг.

Документ підготували депутати від партії “Слуга народу”, а його текст міститься на офіційному сайті Верховної Ради України.

Ілюстративне зображення. Фото: Adobe

Так, у пояснювальній записці йдеться, що щорічно в Україні близько 200 тисяч осіб зазнають насильства, причому більшість постраждалих, 90%, – це жінки.

За інформацією Міністерства соціальної політики, у період з 2017 по 2023 рік кількість випадків домашнього насильства значно збільшилася: якщо у 2017 році було зафіксовано 96 606 звернень, то у 2023 році – вже 251 954.

Злочинне переслідування, або сталкінг, депутати розглядають як одну з форм психологічного домашнього насильства. Його суть полягає у нав’язливій, небажаній увазі однієї особи або групи осіб до іншої людини. Це виражається через стеження за потерпілою особою та регулярну присутність поблизу її місця проживання, що створює психологічний тиск, як зазначено у повідомленні.

Поняття “кіберпереслідування” пропонують визначити як різновид злочинного переслідування, яке здійснюється через постійне спостереження за потерпілою особою без її згоди або законного дозволу, використовуючи інформаційні та комунікаційні технології. Цей вид насильства включає обробку особистих даних потерпілої, яка може виникати внаслідок викрадення особистої інформації або шпигунства через соціальні мережі, платформи для обміну повідомленнями, електронну пошту чи телефон.

Також кіберпереслідування може включати крадіжку паролів або злом пристроїв, які забезпечують доступ до приватної інформації, використання додатків для відстежування геолокації, а також встановлення шпигунського програмного забезпечення або викрадення пристроїв потерпілої особи.

Автори законопроєкту підкреслюють, що його мета – посилити захист постраждалих від домашнього насильства та визнати сталкінг окремим видом насильства. Очікується, що ухвалення цього законопроєкту сприятиме більш ефективному притягненню до відповідальності за такі правопорушення.

Нагадаємо, що від початку 2024 року в Україні правоохоронці розпочали 8185 кримінальних проваджень, повʼязаних з випадками домашнього насильства. Ця цифра на 80% перевищує показник попереднього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter