У Великій Британії поліції заборонили запитувати в жертв сексуального насильства додаткову особисту інформацію

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Великій Британії працівникам поліції заборонили з’ясовувати деталі з життя постраждалих від сексуального насильства, якщо це не є “абсолютно необхідним”.

Про це повідомляє The Telegraph.

Ілюстративне фото. Джерело: Getty images

Такі правила стали частиною нового закону про потерпілих і ув’язнених, який дозволяє потерпілим від насильства не надавати додаткову особисту інформацію, як-от терапевтичні, медичні, шкільні чи інші особисті документи. Справу не закриватимуть. Так хочуть захистити потерпілих і водночас прискорити слідство.

У разі якщо така особиста інформація все ж потрібна слідству, поліціянти зобов’язані проінформувати потерпілих про те, який тип інформації запитується, чому і як її планують використати.

Раніше у Великій Британії також ввели закон щодо обмеження доступу правоохоронців до телефонів потерпілих. Це пов’язане з тим, що до 60% потерпілих відмовляються висувати обвинувачення проти кривдників через те, що слідство втручається в їхнє приватне життя. Це призводить до тривалого затримування у зверненні до суду та до ризиків повторного нападу на постраждалих осіб.

За період з початку пандемії COVID-19 кількість сексуальних злочинів у Великій Британії зросла на третину. Водночас частка висунутих звинувачень у країні впала до 1,3%.

Нагадаємо, українці, що зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter