У Варшаві відбувся кількатисячний марш за права ЛГБТ

Дата: 20 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Варшаві тисячі людей вийшли на “Марш рівності” за права ЛГБТ. Учасники маршу вимагали від чинної влади відмовитись від гомофобної риторики. 

Про це повідомляє DW.

Кількість учасників не називають, але як свідчать фото, йдеться щонайменш про декілька тисяч людей.

Сотні правоохоронців та декілька десятків спецмашин супроводжували учасників маршу. Парад відвідав, у тому числі мер Варшави Рафал Тшасковський, головний суперник нинішнього президента Анджея Дуди на президентських виборах у 2020 році.

Я тут для того, щоб продемонструвати, що ми завжди підтримували і продовжимо підтримувати тих, хто слабший, тих, кого інші намагаються маргіналізувати або атакувати“, заявив він.

Учасники вимагали від чинної влади, а особливо від віцепрем’єра Ярослава Качинського, відмовитись від гомофобної риторики. Керівна партія “Право і справедливість” відома своїми консервативними принципами, зокрема, вони виступають проти одностатевих шлюбів та абортів.

Ми маємо постійно боротися за свої права. В нас немає таких умов для життя як у західній Європі. Там марш – це радісне об’єднання всіх спільнот в один день. Я радий, що в нас є цей день, коли молодь може не боятися показати себе, можуть вийти на вулицю і не прикидатися кимсь іншим і можуть бути собою декілька годин. Але коли цей парад закінчиться, і ми спустимося в метро, то маємо швидко змити макіяж, перевдягнутися, бо інакше на нас будуть полювати як на тварин і бити“, – каже один з учасників параду Тимон.

Хода рівності тривала рівно 2 години, на цей час центральна частина міста була повністю перекрита для руху транспорту. Поліцейські готувалися до провокацій, але цього разу марш закінчився без бійок. Організатори заходу в кінці ходи заявили, що й далі будуть боротися за права ЛГБТ-спільноти та протистояти президенту Польщі, який відкрито сповідує гомофобію.

Нагадаємо, що 5 червня під Офісом президента близько двохсот людей вимагали ухвалити законопроєкт №5488, який, зокрема, передбачає боротьбу зі злочинами ненависті щодо ЛГБТ. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter