У Варшаві під час Маршу націоналістів підпалили квартиру через прапор ЛГБТ

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Учасники Маршу націоналістів до Дня незалежності Польщі у Варшаві намагалися підпалити квартиру, на балконі якої висів прапор ЛГБТ і плакат на підтримку “Страйку жінок”: у неї кинули кілька фаєрів, однак пожежа зайнялася на два поверхи нижче. 

Про це повідомляє “Газета виборча”. 

 

Видання зазначає, що квартира, в яку цілили нападники, належить видавництву “Дві сестри”. Наразі прапор та банер з балкона вже зняли. 

Квартира ж, яка загорілася, розташована нижче на четвертому поверсі. У ній наразі ніхто не мешкає. Пожежники, які супроводжували ходу націоналістів увесь час, швидко відреагували та не дали вогню поширитися будинком.  

Утім, учасники маршу, проходячи повз будівлю, скандували: “Нехай горить!” та “Й*бані антифа”.  

Як повідомив у фейсбуку Петро Пазінський, підпалена квартира належить есеїсту та літературознавцю Стефану Околовичу, відомому знавцю творів художника, фотографа та письменника Станіслава Віткевича. У ній також містяться “безцінні фотографії та репродукції”, додав Пазінський.  

Народний депутат Міхал Щерб різко відреагував на пожежу:

“Цей житловий будинок сьогодні підпалили польські фашисти, 76 років тому його підпалили німці. Це колективний будинок житлово-будівельного кооперативу “Кооперативні будинки”. Там жив Марек Гласко (польський письменник. – Ред). Влада, яка дозволяє фашизм і насильство, є співучасницею!”

Він також наголосив, що в межах втручання парламенту просить негайно “заарештувати й допитати Роберта Банкевича, організатора незаконного зібрання, яке спричинило загрозу життю мешканців”. 

11 листопада, в День незалежності Польщі, тисячі націоналістів та праворадикалів вийшли на вулиці Варшави. 

Раніше міська влада заборонила проведення маршу через чинні карантинні обмеження. Однак організатори отримали дозвіл на авто- і мотопробіг центром міста, утім учасники залишали машини й далі йшли пішки.

Цьогоріч слоганом ходи стала фраза “Наша цивілізація, наші правила”. Учасники несли плакат із зображенням лицаря, що розбиває червону і райдужну зірки, які символізують соціалізм і комунізм, а також ЛГБТ-спільноту. 

Під час маршу також відбулася низка зіткнень з поліцією, внаслідок чого поранено кілька правоохоронців. На кадрах, показаних місцевим телебаченням, видно, що демонстранти кидали в поліцейських каміння й петарди, ті відповідали гранатами зі сльозогінним газом і гумовими кулями. 

 

Нагадаємо, що раніше Конституційний суд Польщі визнав незаконним положення, яке дозволяло жінці перервати вагітність у разі виявлення в плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, що загрожує його життю. Це спричинило багатотисячні акції протесту, які тривають дотепер. 

Польські націонал-радикали натомість утворили бригади “для оборони церков” від протестувальників, а також нападали на них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter