У Варшаві невідомі намагалися підпалити синагогу Ножиків: польські посадовці засудили цей вияв антисемітизму

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У столиці Польщі Варшаві невідомі зловмисники намагалися підпалити синагогу Ножиків, використовуючи пляшки із запалювальною сумішшю.

Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, а згодом це підтвердила й поліція. 

Фото: Яцов Лівн

“Рабин Шудріх пише, що хтось намагався підпалити синагогу коктейлем Молотова. На щастя, ніхто не постраждав. Цікаво, хто намагається зірвати нашу (20-ту) річницю вступу до ЄС? Може, ті самі, хто надряпав зірки Давида на будівлях у Парижі?” – написав глава МЗС.

Представник столичної поліції Яцек Вишневський розповів, що поліція також отримала повідомлення про спробу підпалу синагоги у Варшаві та проводить заходи, пов’язані з цим інцидентом.

Головний рабин Польщі Міхаель Шудріх анонсував, що в середу, о 17:00, перед синагогою відбудеться зустріч, на якій буде надана “вся інформація”.

Тим часом на інцидент відреагував президент Анджей Дуда, засудивши “ганебний напад на синагогу у Варшаві”.

“У Польщі немає місця антисемітизму! У Польщі немає місця ненависті”, – йдеться в його дописі.

Синагога Ножиків – єдина вціліла та чинна довоєнна синагога у Варшаві. Її відкрили у 1902 році.

Нагадаємо, що у квітні очільника Військового комітету ЄС австрійського генерала Роберта Брігера розкритикували через його схвальний коментар під фейсбук-постом колишнього поліціянта, якого медіа називають М., відомого своїми антисемітськими поглядами.

Допис М. стосувався популярної серед крайніх правих та неонацистів теорії змови про те, що союзні держави в роки Другої світової війни нібито заморили голодом мільйони німецьких військовополонених у таборах.

Екстреміст послався на сайт, на якому стверджувалося, що тіла нібито німецьких військових видавали за єврейські, “щоб маніпулювати кількістю жертв Голокосту”. Цей допис Брігер прокоментував словами: “Насамперед це глава історії переможців, яку тримали в таємниці”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter