У тимчасово окупованій Керчі росіяни арештували двох юнаків за проукраїнські графіті

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованій Керчі Автономної Республіки Крим незаконна “поліція” порушила кримінальні справи проти двох 20-річних юнаків.

Про це пише “Медиазона”.

Місцеві телеграм-канали стверджують, що приводом стали антивоєнні графіті, утім стаття, за якою обвинувачують керчан, не вказується.

Своєю чергою інформаційно-аналітичний центр “Сова” припускає, що Єгора Савченка та Михайла Жидкова обвинувачують у вандалізмі за мотивом політичної ненависті. У такому разі їм може загрожувати три роки колонії.

Відомо, що наразі молоді люди перебувають під домашнім арештом.

Раніше телеграм-канал “Крымский СМЕРШ”, автором якого є блогер Олександр Таліпов, який співпрацює з російськими силовиками, оприлюднив відео, на якому Савченко та Жидков вибачаються за “проукраїнські графіті радикального характеру” і кажуть, що тепер вони нібито підтримують російське вторгнення в Україну.

Як відомо, Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи його вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що Секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, що свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter