У Туркменістані заборонили черги до продуктових магазинів, щоб не псувати імідж президента

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Туркменістану заборонила громадянам створювати черги перед державними продуктовими магазинами, куди вони приходять, аби купити товари за низькими цінами. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Економічна криза в Туркменістані триває вже кілька років. На фото черга біля продуктового магазину, Ашхабад, травень, 2020 рік.

Згідно з новими правилами, попередньо зареєстровані громадяни можуть прийти в магазин за товарами тільки в призначений час після дзвінка продавця.

Економічна криза в Туркменістані, що триває кілька років, а також постійне зниження курсу національної валюти на чорному ринку знизили купівельну спроможність населення. Як зазначають журналісти, це призвело до того, що багато громадян не в змозі купувати продукти на ринках і в приватних торгових точках і залежать від товарів за субсидованими цінами в державних магазинах.

У цих магазинах відпускають з 6 до 8 ранку, а за один місяць на одну людину зазвичай продають по 1 літру бавовняного масла, 1 літру соняшникової олії, 1 кілограму цукру і 1 кілограму рису. Також затребуваними продуктами є курячі яйця і стегенця, котрі рідко бувають у продажу. Гірші справи з поставками продовольства в сільській місцевості, адже у багатьох селах борошно і рослинне масло не привозять протягом, наприклад, півроку.

Активізація дій проти утворення черг, як стверджують журналісти, пов’язана з розпорядженням віце-прем’єра країни Сердара Бердимухамедова сина президента Гурбангули Бердимухамедова. На його думку, черги псують імідж батька. 

«Співробітники поліції не дозволяють шикуватися в чергу перед магазинами більш чотирьох людей. Товари також продають через чорний хід, а не через головний вхід в магазин. Якщо хтось захоче протестувати, поліція загрожує заарештувати і виключити з черги в якості покарання», – розповів житель Туркменабаду.

Кореспонденти “Радіо Свобода” повідомляють про арешти тих, хто збирається в черги біля магазинів, а також штрафи за порушення соціальної дистанції.

Нагадаємо, що минулого року уряд Туркменістану заборонив державним медіа використовувати слово “коронавірус”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter