У Туркменістані залякують та переслідують родичів двох опозиційних журналістів

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Туркменістані силовики систематично залякують та переслідують сім’ї двох журналістів, які виступають із критикою місцевої влади й з міркувань безпеки вимушені жити та працювати за межами країни.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Девлет Байхан і Розибай Джумамурадов

З березня до травня 2021 року співробітники міністерства національної безпеки неодноразово залякували родичів репортера незалежного віденського новинного сайту “Телекритика Туркменістану” Розибая Джумамурадова та відеоблогера Девлета Байхана, який також співпрацює з цим виданням, уточнюється в повідомленні.

Так, 21 квітня невідомі неодноразово телефонували братові Джумамурадова та погрожували вбити його сім’ю, якщо вони не припинять спілкування з журналістом. Через п’ять днів після інциденту співробітники нацбезпеки викликали та допитали чоловіка про контакти з Джумамурадовим.

На початку травня співробітники служби безпеки Туркменістану викликали 14-річного племінника Джумамурадова й допитали його про контакти з дядьком, кричали, погрожували посадити його та сім’ю у в’язницю, вбити Джумамурадова, повідомляється на сайті CPJ.

4 травня офіцер національної безпеки зателефонував до школи, де навчається 14-річний син брата опозиційного журналіста, і сказав її директору негайно доставити хлопчика до поліцейської дільниці. Там два співробітники нацбезпеки та інспектор поліції понад годину допитували дитину без адвоката і без повідомлення його сім’ї. Потім вони викликали матір хлопчика, допитали також її, погрожували й сфотографували обох, перш ніж відпустити.

Після публікації 13 травня заяви чотирьох правозахисних груп про вказаний інцидент директорка школи сказала 16-річній племінниці Джумамурадова, що вона може “забути про добрі оцінки” на майбутніх іспитах через її контакт зі своїм дядьком, йдеться в повідомленні на сайті CPJ.

Також правозахисникам стало відомо про те, що з 24 березня співробітники нацбезпеки Туркменістану неодноразово телефонували родичам Девлета Байхана, які проживають у Марійському районі на південному сході країни, погрожуючи “перетворити їхнє життя на пекло”, якщо вони не переконають журналіста припинити його опозиційну діяльність.

Водночас, за словами Байхана, на початку квітня двох його родичів звільнили з роботи через помсту за його постійну критику влади. Також офіцери попередили одного з членів його сім’ї, син якого служить в армії, що той може не повернутися, якщо Байхан не відмовиться від своєї журналістської діяльності.

Огидна практика тиску на журналістів у вигнанні через переслідування членів їхніх сімей має бути негайно припинена”,– заявила координаторка програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

За її словами, замість того, щоб залучати величезні ресурси на відстеження і переслідування критиків, туркменська влада має зосередитися на розв’язанні серйозних соціальних і політичних проблем, які вони висвітлюють.

У повідомленні CPJ уточнюється, що Байхан і Джумамурадов змушені жити та працювати за межами Туркменістану з 1994 і 2011 років відповідно з міркувань власної безпеки та свободи. Наразі перший мешкає в Німеччині, другий – у Туреччині. 

Комітет захисту журналістів вимагає від влади Туркменістану негайно припинити тиск на опозиційних журналістів через їхніх рідних, дозволити їм повернутися до країни та гарантувати безпечні умови для їхньої журналістської діяльності.

З вимогою припинити тиск на опозиційних журналістів виступили також правозахисні організації “Туркменська ініціатива з прав людини” (ТІПЧ), “Міжнародне партнерство за права людини” (МППЧ), Human Rights Watch і Amnesty International.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Комітет захисту журналістів виступив з вимогою до влади Узбекистану скасувати законодавчі поправки, які поглиблюють обмеження свободи вираження поглядів в інтернеті. Йдеться про запровадження з боку місцевих законотворців покарання у вигляді позбавлення волі для тих, хто, наприклад, ображає президента країни Шавката Мірзіяєва в мережі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter