У Туркменістані користувачів інтернету примушують клястися на Корані, що вони не включатимуть VPN

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Туркменістану вимагає від громадян клястися на Корані, що ті не користуватимуться VPN-сервісами.

Про це повідомляє “Радіо Азатлик”

Джерело: pixabay.com

Як розповіла виданню співрозмовниця – громадянка Туркменістану, вона більш ніж півтора року намагається провести додому інтернет для спілкування зі своїм чоловіком, який перебуває на заробітках за кордоном. 

“До того як отримати послуги wi-fi, я підписала безліч документів. А тепер у мене вимагають, щоб я присягнулася на Корані про те, що не буду користуватися VPN-послугами. А без VPN в інтернеті жоден сайт (крім місцевих. – Ред.) не відкривається”, – сказала вона.

Як говориться у повідомленні, на клятві користувачів на Корані щодо невикористання VPN наполягав співробітник Міністерства національної безпеки, який курирує філії компанії “Туркментелеком”.

За інформацією видання, туркменська влада й раніше вдавалася до різних методів обмеження інтернету. Зокрема, в країні заблоковані соцмережі, сайти, що пропонують VPN-сервіси. Наразі тут заблоковані фейсбук, твіттер, ютуб та інші популярні ресурси.

Водночас в країні заарештовували майстрів, які за плату встановлювали VPN-сервіси на телефони. 

Також влада Туркменістану співпрацювала з іноземними технологічними компаніями для стеження за громадянами в мережі.

2019 року журналістське розслідування “Радіо Азатлик” довело співробітництво між туркменською владою і німецькою компанією “Rohde&Schwarz” для обмеження свобод громадян в інтернеті. 

Згідно зі звітом, опублікованим виданням “Comparitech”, що спеціалізується на питаннях інтернет-технологій, Туркменістан є однією з найгірших країн з цензури в інтернеті разом із Білорусією, Іраном, Китаєм, Північною Кореєю і Сирією.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що “Роскомнагляд” заблокував сайт російського центру “Досьє”, відомого публікаціями про розслідування справ російських чиновників і співробітників спецслужб.

Також у РФ закривається російська правозахисна організація “Команда 29” після блокування сайту проєкту “Роскомнаглядом” на вимогу Генпрокуратури Росії. Вони видалили весь архів публікацій з усіх своїх соціальних мереж.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter