У Туреччині суд виправдав засудженого за тероризм журналіста

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний апеляційний суд Туреччини скасував обвинувальний вирок 71-річному журналісту та письменнику, головреду нині закритої газети Taraf Ахмету Алтану, якого було визнано винним у “пособництві терористичній організації” та засуджено до довічного ув’язнення. 

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Ахмет Алтан біля власного будинку після звільнення. Джерело: AFP

Чоловік перебував за ґратами з вересня 2016 року за звинуваченням у невдалій спробі державного перевороту з метою скинути чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в липні того ж року.

Разом з Алтаном звільнено Назлі Іліджак – ветеранку турецької журналістики, репортерку та колишню телеведучу каналу Can Erzincan TV, лояльного до вигнаного проповідника Фетхуллаха Гюлена, який нині перебуває в США.

Свій вирок – довічне ув’язнення – вони отримали в лютому 2018 року разом з іншими турецькими медійниками: телеведучим Мехметом Алтаном, редакторкою нині закритої щоденної газети Zaman Февзі Язици та ще двома особами. 

Мехмета Атлана звільнили в червні того ж року.

Іншим засудженим апеляційний суд Стамбула 2 жовтня 2018 року залишив чинними вироки про довічне ув’язнення без права дострокового звільнення.

У липні 2019 року Вищий касаційний суд Туреччини змінив Ахмету Алтану обвинувачення з “організації” на “пособництво терористичному угрупованню”, його справу повторно розглянули та зменшили термін позбавлення волі – до 10,5 року. Оскільки на той момент він провів під вартою понад три роки, суд ухвалив рішення звільнити журналіста з в’язниці під підписку про невиїзд.

Проте вже через вісім днів його знову затримали, після того як прокуратура оскаржила звільнення.

Лише 14 квітня 2021 року Алтана звільнили та відправили додому на таксі.

“Хоча Ахмет Алтан не мав провести за ґратами жодного дня, ми вітаємо звістку про те, що він нарешті вільний”, – сказала координаторка програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона також закликала турецьку владу не повторювати помилки, пов’язаної з повторним арештом Алтана, як це було у 2019 році, а також негайно звільнити всіх журналістів, які “просто виконували свою роботу в Туреччині”.

Турецький суд ухвалив постанову про звільнення Алтана за наслідками рішення Європейського суду з прав людини. Згідно з ним Туреччина також зобов’язана виплатити звільненому журналісту 16 тис. євро за необґрунтоване засудження його за терористичну діяльність, йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що суд у Стамбулі засудив до 27 років і шести місяців ув’язнення колишнього головного редактора турецької газети Cumhuriyet Джана Дюндара за нібито сприяння терористичній групі та шпигунство.

Журналіста заочно засудили до 18 років та дев’яти місяців ув’язнення за шпигунство та ще до восьми років і дев’яти місяців за “допомогу терористичній групі”, яку нібито очолює мусульманський проповідник Фетхуллах Гюлен, який живе в США.

Сам Дюндар із 2016 року мешкає в Німеччині.

Туреччину регулярно звинувачують у підриві свободи преси через арешти журналістів та закриття ЗМІ, що критично ставляться до чинної влади, яку впродовж багатьох років очолює Ердоган.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter