У Токіо відбувся ЛГБТ-прайд: відзначали прогрес у галузі рівних прав та вимагали визнання одностатевих шлюбів

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

23 квітня, у неділю, у Токіо відбувся перший за чотири роки масштабний ЛГБТ-прайд. Учасники та учасниці акції зібралися, щоб відзначити досягнення в галузі прав ЛГБТ-людей та наголосити на важливості юридичного визнання одностатевих шлюбів. 

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

ЛГБТ-прайд відбувся перед самітом G7, який планується наступного місяця. Японія – єдина країна “Великої сімки”, у якій гомосексуальним парам досі забороняють укладати шлюб. Однак бізнес та великі компанії країни, що підтримують ЛГБТ-спільноту, тиснуть на владу премʼєр-міністра Фуміо Кішіда та його консервативну керівну партію.

Фото: Reuters

За оцінками організаторів, у заході взяли участь 10 тисяч учасників. Вони ставали в колони вздовж тротуарів, розмахували веселковими прапорами та скандували “Happy Pride”. Серед демонстрантів були також і учасники з Тайваню – єдиної азійської країни, у якій дозволено одностатеві шлюби. 

З часів останнього прайду, який відбувся ще до пандемії коронавірусу, кількість японських муніципалітетів, що дозволяє парам реєструвати партнерства, збільшилася з 26 до 300. Однак партнерства не дозволяють успадковувати майно та позбавляють прав на дитину партнера чи партнерки. Також не гарантується дозвіл на відвідування реанімації. 

Фото: Reuters

Раніше ZMINA писала, що система партнерств наразі доступна для пар, старших за 18 років, у яких принаймні один з партнерів належить до ЛГБТ-спільноти та проживає в Токіо. У разі навчання в закладі освіти громадянство не має значення.

Японія юридично не визнає одностатевих шлюбів, але пари, які отримали свідоцтво в межах цієї системи, зможуть подати заяву на отримання муніципального житла та отримати інформацію про стан здоров’я свого партнера в муніципальних лікарнях.

Нагадаємо, що в лютому прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда звільнив свого помічника Масайоші Араї, який сказав, що не хотів би жити поруч з ЛГБТ-парами, і заявив, що дозвіл одностатевих шлюбів у країні призведе до того, що багато хто її покине.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter